Blogga

Vad innebar personligt utrymme?

Vad innebär personligt utrymme?

Det personliga utrymmet är en säkerhetsmarginal kring kroppen, det område som varje individ upplever som utsatt och vill skydda.

Hur zoner och avstånd till andra människor fungerar?

Familj, partner och riktigt nära vänner får komma innanför den intima zonen utan att det känns konstigt. Den sträcker sig ungefär en halvmeter utanför din kropp. Närmare än så vill vi sällan ha andra människor än dem.

Vad är intim avstånd?

Den intima zonen: 15-45 centimeter. I den kan bara personer som känslomässigt står oss mycket nära tränga in. Den personliga zonen: 46-122 centimeter. Det avstånd vi vill hålla på sociala tillställningar.

Vad är offentliga zonen?

Den offentliga zonen: 3,5 m – inom synavstånd (Ex. Föreläsa inför riktigt stor publik.) Man brukar säga att en förklaring till att vi reagerar med obehag om en person kliver oinbjuden allt för nära oss är att vårt intimaste revir, avsett endast för vänner och nära anhöriga (0 – 45 cm), invaderas.

Vad är Umgänges zon?

Ofta handlar det om personer vi träffar om och om igen och kan kalla vänner, bekanta samt till viss del säljare. I den sista zonen, som också kallas för den intima zonen släpper vi bara in de personer vi har en riktigt nära relation med.

Vad är utrymme?

Betydelse: Fri, ledig, tom rymd eller plats, der något kan inrymmas. Betydelse: Fritt, öppet rum, tillräckligt för något visst ändamål.

Hur undviker du att göra intrång i personens zon?

Hur nära är för nära? Våra sociala zoner

  • Den publika zonen – över 3 meter bort.
  • Den sociala zonen – cirka 1-3 meter bort.
  • Den personliga zonen, 45-120 cm bort.
  • Den intima zonen, närmare än 45 cm.
  • Använd kroppsspråket.
  • Om budskapet inte går fram, skifta fokus.
  • Träna på att acceptera det.
  • Fokusera på annat.

Vad betyder infattning?

Infattning betyder ungefär detsamma som miljö.

Ofta handlar det om personer vi träffar om och om igen och kan kalla vänner, bekanta samt till viss del säljare. I den sista zonen, som också kallas för den intima zonen släpper vi bara in de personer vi har en riktigt nära relation med. Mycket goda vänner, sin partner, vissa släktingar, våra barn med mera.

Vad är offentlig zon?

Vad betyder ordet förtära?

Vad betyder förtära? äta eller dricka; (varningstext) farligt att förtära!

Vad betyder hemskt?

Ordet hemskt är en synonym till ohygglig och ohyggligt och kan beskrivas som ”oerhört, väldigt”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hemskt samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Share this post