Frågor

Vad ar en IT artefakt?

Vad är en IT artefakt?

Artefakt, engelska artifact, är ett modellinslag i Unified Modeling Language (UML), ett modelleringsspråk främst för programvara men även för andra system. Liksom andra artefakter är de tillverkade av människor. En artefakt är en följd av en arbetsprocess.

Vad är teknisk artefakt?

En mycket stor del av de föremål som vi använder är framställda eller åtminstone påverkade av människor. Sådana föremål kallas artefakter. Motsatsen till artefakt är naturföremål. En artefakt är alltså ett föremål som människor har gjort.

Vad är ett tekniskt föremål?

Tekniska lösningar Några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel föremål på lekplatser och husgeråd av olika slag.

Vad är Vardagsteknik?

Mattsson (2002) visar också på att vardagsteknik är det som finns i elevens vardag, från fritid till hem. Det begränsar sig inte heller bara till föremål och maskiner utan det är också en del av att se förbättringsprocesser och utveckling av vardagsprodukter.

Vad är teknik exempel?

Det finns olika typer av teknik. Några exempel är: IKT (informations- och kommunikationsteknik), bioteknik, vetenskaplig metod, sångteknik, ljudteknik, bollteknik, vävteknik, rymdteknik, flygteknik. Många av teknikområdena är grenar av ingenjörsvetenskapen.

Vad är lärande Enligt Vygotskij?

Vygotskij sammanfattar förhållandet mellan lärande och utveckling utifrån tre punkter: Utveckling föregår lärande och kan därför ske oberoende av lärande. Lärande är en extern process som följer efter utvecklingen. Lärande och utveckling är simultana och sammanfallande processer.

Vad är kärnan i Vygotskijs teori?

Han lanserade idén om att mänsklig utveckling sker i samspel med individens omgivning i högre grad än att det är en oberoende individuell process. Särskilt intresserade han sig för skillnaden mellan vad individen kan lära sig på egen hand och vad individen kan lära sig tillsammans med en mer kompetent person.

Vad är tekniska problem?

Problem och behov som kan lösas med tekniska system påverkar tekniken och hur tekniken i sin tur påverkar människan. Ett sätt att få syn på de tekniska systemen är att ta sin utgångspunkt i sig själv.

När började den tekniska utvecklingen?

Ingen annan epok i människans historia har genomgått en lika stor och betydande teknisk utveckling som ”det korta 1900-talet” (1914-1991). Under perioden förändrades människans villkor radikalt. Mellan åren 1914 och 1991 skedde en mängd tekniska genombrott, särskilt gällande transporter och informationsspridning.

Share this post