Blogga

Vilka konsekvenser far kastsystemet?

Vilka konsekvenser får kastsystemet?

Människor har efternamn efter vilken kast de tillhör, vilket gör det svårt att fly från sin bakgrund. Problemet med kastsystemet är inte bara att de lågkastiga behandlas orättvist – deras självförtroende trycks också ner. Konsekvensen blir att Indien – och världen – går miste om en stor outnyttjad potential.

Hur påverkar kastväsendet människor i Indien idag?

Kastsystemet påverkar hela det indiska samhället än idag även om det är helt och hållet förbjudet att diskriminera något på grund av vilket kast den tillhör enligt den indiska lagen sedan år 1950. Man föds in i sitt kast, gifter sig inom sitt kast och stannar i det kastet för resten av sitt liv.

Finns det något positivt med kastsystemet?

Det är klart att det är en fördel för de som styr i ett land att kunna förklara ojämlikhet och orättvisa i samhället med hjälp av att hänvisa till kastsystemet istället för att behöva ta tag i problemen med fattigdom, social orättvisa och misär.

Hur påverkar religionen Hinduers liv?

Läran om karma (se hinduismens grunder) ger hinduerna en förklaring till orättvisorna och bristen på jämlikhet i det indiska samhället. Att den ene föds och lever i fattigdom och elände medan den andre föds i lyx och överflöd kan, menar man, förklaras av människors handlingar i en föregående liv.

Vad är negativt med kastsystemet?

Karma och återfödelse Den som har en dålig karma flyttas till en lägre kast och får det sämre. Har man en riktig dålig karma kan man återfödas till något föraktat djur, exempelvis en hund. Läran om karma och reinkarnation (återfödelse) har därför gett stöd och religiös motivering åt Indiens kastsystem.

På vilket sätt påverkar hinduismen samhället i Indien?

Alla religioner påverkar samhället på olika sätt och hinduismen har påverkat det indiska samhället. Där är nämligen människor indelade i olika grupper, så kallade kaster. Kasterna har olika uppgifter, olika rang och olika grad av renhet. Man föds in i en kast och kan inte byta.

Hur har samhället påverkat kastsystemet?

Enligt indisk lag är diskriminering av kasttillhörighet förbjudet och praktiserandet av kastsystemet avskaffades officiellt 1950. Trots detta praktiseras denna hinduiska samhällsordning och än idag förekommer det en social, ekonomisk och politisk ojämställdhet, på grund av kastsystemet, i det indiska samhället.

Vad är JATI?

En kast i betydelsen jat eller jati är en samhällsgrupp som karakteriseras av att man gifter sig inom gruppen, delar religion, kultur, traditioner, klädedräkt, livsstil och ofta yrke. I Indien finns åtskilliga tusen kaster, och inom en begränsad geografisk region kan det finnas flera hundra.

Finns det ett osynligt kastsystem i Sverige idag?

Det indiska samhällets kastväsende är ett uråldrigt påfund som delar in människor i olika kaster. Vad många inte vet är att även Sverige har ett kastsystem. Det går under namnet ”att gå på klubb i Stockholm”.

Hur man utövar hinduismen?

Många hinduer ber till den guden eller de gudarna som passar bäst för vardagens ändamål. De flesta tillber därför många gudar. En grundtanke inom hinduismen är att det egentligen bara finns en gudomlig kraft – Brahman – som kan liknas vid en världssjäl som finns i allt.

Vad är bra och dåligt med kastsystemet?

Karma och återfödelse Utför man goda handlingar i livet får man en bättre karma och då kan man återfödas till en högre kast. Den som har en dålig karma flyttas till en lägre kast och får det sämre. Har man en riktig dålig karma kan man återfödas till något föraktat djur, exempelvis en hund.

Vad är negativt med hinduismen?

Att återfödas är negativt. För att slippa återfödas måste all karma utplånas. Samsara kan liknas vid en brasa där karma utgör veden. De flesta hinduer upplever detta som alldeles för abstrakt och försöker istället att samla god karma för att nå en bättre ställning och utgångsposition i nästa liv.

Share this post