Frågor

Vad ar Valgusvackling?

Vad är Valgusvackling?

Ev. valgusvackling testas genom att med knät i lätt flektion med ena handen fixera distala femur lateralt ifrån och med andra handen runt malleolerna anbringa ett snabbt tryck/valgusrörelse. Vid främre korsbandsskada känner man då ett ”klonk”, inte smärtande.

När knät viker sig?

Symtom: Akut smärta och instabilitet omöjliggör ofta fortsatt aktivitet. I regel svullnar knät upp, hemartros, vilket gör att läkare kontaktas. I kroniska fall kan patienten uppleva en känsla av instabilitet där knät ger vika, s k ”giving-way”.

Kan man gå med krossad knäskål?

Det är bra att undvika kraftig belastning som att hoppa eller springa under fyra till sex veckor efter att du har fått skadan. Du kan behöva gå med kryckor under de första veckorna. Du kan få gå med en skena i tre till sex veckor eller bli gipsad om du har en tvärgående spricka eller flera sprickor.

Varför har vi Knäskålar?

Knäskålen sitter i främre delen av knät och skyddar knäleden.

Vad är en knäprotes gjord av?

Det är ett ingrepp där knäleden byts ut mot delar av metall och/eller plast. Den nedre delen av lårbenet (femoris) och övre delen av skenbenet (tibia) tas bort, och ledytorna ersätts med en metalldel nedtill på lårbenet och en plast/metalldel upptill på skenbenet.

Vad är en Meniskruptur?

Om menisken skadas så allvarligt att det uppstår en spricka i den, en så kallad meniskruptur, kan smärta uppstå vid belastning av knäleden, framförallt vid vridrörelser. Den skadade biten kan också fastna i knäleden. Detta ger typiska låsningar och upphakningar som kan komma när man böjer knäleden.

När benen viker sig?

Oftast uppkommer skadan hos unga och medelålders i samband med idrottsutövande. Exempelvis fotboll om man blir påsprungen från sidan så att knäleden viker sig i sidled. Det förekommer dock även i högre åldrar i samband med fallolyckor där personen i fråga exempelvis tappat balansen och satt sig på sitt egna ben.

Hur vet man om man har brutit knäskålen?

Symtom på knäskålsbrott När man får ett knäskålsbrott brukar man få kraftiga smärtor, en svullnad på framsidan av knäskålen och svårt att stödja på det drabbade benet. Det kan vara svårt att röra knäleden som vanligt eller att sträcka ut benet ordentligt.

Vad är ledförslitning?

Vid artros bryts ledbrosket ner, lederna börjar göra ont och funktionsförmågan försämras. ​Artros och det talspråkliga ordet ledförslitning betyder samma sak, ledsjukdom med nedbrytning av brosk. Det vanligaste är artros i knäna, höfterna, ryggraden och handens leder men sjukdomen kan utvecklas i vilken led som helst.

Share this post