Blogga

Ar det normalt att ha ont i tanden efter lagning?

Är det normalt att ha ont i tanden efter lagning?

Tandvärk efter lagning När du precis lagat en tand är det inte alls ovanligt att tanden ömmar en tid efter. Om inte smärtan går över på ett par veckor, eller om tanden känns för hög eller inte passar in när du biter ihop, bör du gå tillbaka till din tandläkare för en korrigering så inga nya skador uppstår.

Hur länge håller tandvärk i sig?

Tandvärken kommer troligen inte att försvinna av sig själv och därför är det nödvändigt att undersöka för att klargöra orsaken till smärtan. Har du mycket tandvärk kan du under tiden ta smärtstillande medel. Om din smärta är outhärdlig, bör du kontakta din tandläkare eller akuttandläkare omedelbart.

Hur länge kan man ha ont efter en rotfyllning?

Värk och smärta. Det kan ske att man känner värk och smärta efter en rotfyllning. Detta kan lätt lindras med värktabletter normalt i några dagar. Skulle svullnad och/eller feber uppstå, bör man så snabbt som möjligt kontakta behandlande tandläkare för att undersöka besvären.

Varför ilar det i tanden efter lagning?

Pulpan inne i tanden kan bli irriterad efter en lagning, det är ganska vanligt att tanden ilar några veckor efteråt, ibland kan det dröja kvar i flera månader. Om däremot tanden är öm när du biter hårt på den kan det vara fyllningen som är lite för hög. Ring då och boka tid så putsar vi till den.

Varför ska man inte äta efter bedövning?

Innan bedövningen har släppt bör du vara försiktig när du äter och dricker. Eftersom du inte har någon känsel direkt efter behandlingen finns en risk att du biter dig i läppen eller kinden. Bedövningen kan sitta kvar i några timmar. Barn som får lokalbedövning kan behöva hjälp så att de inte biter sig i läpp och kind.

Kan man dö av tandvärk?

Om tandvärk lämnas obehandlad kan sjukdomsförloppet förvärras och leda till infektion, inflammation, käkledsproblem och nervdöd. Därför är det viktigt att tidigt uppsöka vård för att undvika permanenta skador på tanden.

Kan det göra ont efter en rotfyllning?

Akuta besvär. Efter en rotbehandling kan man få en övergående värk som vanligtvis kan lindras med vanliga värktabletter. Vid feber i kombination med värk och/eller svullnad bör du ta kontakt med din tandvårdsklinik.

Kan man vara öm i en rotfylld tand?

Infektion under en rotfylld tand Bakterierna kan spridas ut genom rotspetsen. Käkbenet utanför rotspetsen blir då inflammerat och ibland infekterat. Det svullnar och ömmar och du kan få ont.

Hur länge ilar i lagad tand?

Ibland kan det kännas ömt när man tuggar, eller ila från tanden efter behandlingen. Besvären försvinner oftast efter några dagar. Om besvären inte har försvunnit efter ett par veckor eller om du får väldigt ont ska du kontakta din klinik.

Hur länge kan det Ila i en tand efter lagning?

Då hinner fyllningen eller cementet i kronan stelna. Ibland kan det kännas lite ömt när du tuggar. Det kan hända att det ilar i tanden om du dricker eller äter något kallt, varmt, sött eller syrligt. Besvären brukar försvinna efter någon eller några dagar.

Hur länge får man inte äta efter Tandlagning?

Efter att du lagat en tand Om inte din tandläkare sagt något annat, kan du äta som vanligt efter en timme eller när bedövningen har släppt. När man har en nylagad tand är det vanligt att det isar i den en tid efteråt.

Share this post