Trendig

Hur lange smittar tbc?

Hur länge smittar tbc?

Latent tuberkulos är aldrig smittsam. Tuberkulos i luftvägarna sprids genom upphostningar som en luftburen smitta. Tuberkulos i andra organ smittar inte. De fall där man i mikroskop kan se bakterierna direkt i upphostningarna är de mest smittsamma.

Tuberkulos smittar när en person med aktiv tuberkulos hostar eller nyser ut små vattendroppar innehållande bakterier, som kan hänga kvar i luften länge. Andas du sedan in denna luft kan du utveckla en primär lungtuberkulos-infektion inom 3-12 veckor.

Smittan sprids genom luften när en person med smittsam tuberkulos hostar, nyser eller spottar. Tbc i andra organ än lungorna och luftvägarna smittar inte. Personer som är smittade men inte sjuka, är inte heller smittsamma. Det kallas att man har en vilande eller latent tuberkulos.

När kunde man bota tbc?

Tbc var vanligt i Sverige fram till 1940-talet. Den kroniska lungtuberkulosen eller lungsoten behandlades förr genom att lägga in patienten på ett sanatorium vilket gav viss möjlighet till självläkning. Sjukdomen behandlas idag med antibiotika och är sedan mitten av 1900-talet så gott som utrotad i västvärlden.

Hur botade man tuberkulos?

Tuberkulos som upptäcks i tid kan nästan alltid botas med hjälp av antibiotika. Det är nödvändigt att kombinera flera läkemedel för att minska risken för att bakterierna utvecklar resistens, det vill säga motståndskraft, mot de vanligaste tbc-läkemedlen.

Vad betyder förkortningen tbc?

TBA/TBC- To be announced/To be confirmed.

Vad är det tuberkulos?

Tuberkulos är en sjukdom som främst påverkar lungorna, men även andra kroppsdelar. Det finns effektiva läkemedel mot sjukdomen och de flesta blir helt friska med behandling. Tuberkulos orsakas av en bakterie. I stora delar av världen är tuberkulos en vanlig infektionssjukdom.

I vilka länder är tbc vanligt?

Mer än en tredjedel av jordens befolkning, är smittade av tuberkulos, men utvecklingen går åt rätt håll. I stora delar av världen är tuberkulos en folksjukdom. Flest fall finns i Indien men även i Sydafrika och i många öststater är statistiken skrämmande.

Var kommer tuberkulos ifrån?

Redan på 1500-talet visste man att vissa yrkesgrupper drabbades mer än andra av tuberkulos. En av dem var skräddarna. Skräddaren arbetade med begagnade kläder som skulle sprättas upp och sys om. Ofta kom plaggen från döda lungsjuka personer.

https://www.youtube.com/watch?v=EAmsdmrZWig

Share this post