Rekommendationer

Vilka ar vanliga biverkningar av Waran?

Vilka är vanliga biverkningar av Waran?

Biverkningar

Systemorganklass Frekvens Biverkningar
Blodkärl Mycket sällsynta Blå tåsyndrom
Magtarmkanalen Mindre vanliga Kräkning, illamående, diarré
Mycket sällsynta Melena
Ingen känd frekvens Buksmärta (sekundärt till blödning)

Vid för hög dos av Waran kan du få ökad blödningstendens, t ex blod i urin eller avföring, hudblödningar (blåmärken) eller blödningar i tandköttet.

Vad händer med alkohol och Waran?

Blodförtunnande läkemedel Alkohol gör så att blodet inte kan levra sig som det ska. Att blodet levrar sig och blir tjockt kallas att det koagulerar. Exempel på blodförtunnande läkemedel är acetylsalicylsyra som bland annat finns i Trombyl och warfarin som finns i Waran.

Vad innehåller varan?

Medicinen tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande läkemedel som även kallas antikoagulantia. Det verksamma ämnet är warfarin. Medicinen minskar effekten av vitamin K, som behövs för att blodet ska koagulera. På så sätt motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen.

Vad får man inte äta när man äter Waran?

Det enda som bör undvikas är stora växlingar i användningen av mörkgröna grönsaker som innehåller rikligt med K-vitamin. Växtbaserade läkemedel och kosttillskott kan ha allvarliga och överraskande interaktioner med warfarin. Därför gäller det att undvika sådana preparat.

Kan man äta morötter när man äter Waran?

Normal och hälsosam kost passar bra. Det enda som bör undvikas är stora växlingar i användningen av mörkgröna grönsaker som innehåller rikligt med K-vitamin. Växtbaserade läkemedel och kosttillskott kan ha allvarliga och överraskande interaktioner med warfarin. Därför gäller det att undvika sådana preparat.

Varför är näsblod vanligt?

Näsblod är vanligt och beror på att ytliga blodkärl i näsan brister. Blödningen kan starta av sig själv om slemhinnorna är torra eller har blivit inflammerade vid en förkylning. Ofta går blödningen över av sig själv men ibland behöver du vård.

Kan du behandla näsblod med etsning?

Behandling. Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder.

Hur kan du blöda näsblod?

Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder. Behandlingen brukar inte göra ont.

Share this post