Rekommendationer

Vilka svarigheter kan en person ha med OCD?

Vilka svårigheter kan en person ha med OCD?

Det kan vara svårt att komma i tid till saker om du till exempel känner dig tvingad att tvätta händerna ofta och länge. Alla kan ha tankar och idéer som de känner att de måste följa ibland. Till exempel att kolla att dörren är låst en extra gång eller att undvika att nudda strecken på trottoaren.

Hur bryter man OCD?

Forskning har visat att ett mycket effektivt sätt att bli av med tvångssyndrom, är att lära sig att stå emot sina tankar. Ett sätt att träna till exempel för den som är livrädd för att smutsa ner sig, är att hålla något smutsigt i händerna och sedan låta bli tvätta sig på tre timmar.

Vad är en Tvångshandling?

Tvångssyndrom (OCD) är en typ av ångeststörning där tvångstankar och ibland även tvångshandlingar tar mycket av en persons tid. Vanliga former av tvångsproblem kan handla om rädsla för smitta och sjukdom som leder till långdragna rengöringsritualer och rädsla för att orsaka andra skada.

Hur påverkar OCD livet?

Tvångssyndrom leder ofta till begränsningar i vardagen och man kan bli nedstämd av att livet i hög grad styrs av tvånget. Anhöriga kan vara inblandade i tvånget, vilket gör att nära relationer påverkas negativt. Utan behandling är det svårt att bryta den negativa spiral som tvånget orsakar.

Vad säger man till någon med OCD?

Det handlar om att hålla sig lugn och saklig och att hålla fast vid att gamla sätt att hantera tvång har skapat problem. Att som anhörig vara neutral, uppmuntrande och lyhörd är oftast den bästa hjälpen för alla. Beröm för små steg i rätt riktning och uppmuntran när det tar emot bidrar till lyckade resultat.

Vad triggar OCD?

Vad beror OCD på? Det vet man inte med säkerhet, men det kan finnas olika förklaringar. Det kan handla om en genetisk sårbarhet, men också att man i en pressad situation börjar lugna sig själv genom ett upprepat beteende. För stunden kan en sådan ritual kännas som en hjälp, man blir lite lugnare för stunden.

Vad triggar tvångstankar?

En biologisk förklaring är att det vid tvångssyndrom finns en högre aktivitet i vissa områden i hjärnan, och att brister eller överskott av signalsubstanser i hjärnan stör förmågan att kunna växla mellan tankar och beteenden. En livskris eller stor omställning i livet kan också bidra till utvecklingen.

Kan man bli fri från OCD?

Många patienter med lindrigare OCD blir helt friska, och även med svår OCD kan man bli betydligt bättre. Isabell Gunnarssonhadeenvissbenägenhetförtvångs- tankar och tvångshandlingar redan som barn, men det var när hon var 28 år som sjukdomen slog till på allvar.

Hur kan tvångstankar uppstå?

Tvångstankarna uppstår nämligen när du försöker undvika dem. Tvångstankar kan också uppstå när du försöker att undvika de känslor som kommer i samband med tankarna. Ju mer du försöker undvika den obehagliga tanken eller känslan, desto mer kommer den tillbaka.

Share this post