Blogga

Hur vet man om katten har toxoplasma?

Hur vet man om katten har toxoplasma?

gondii-infektion kan utgången bli dödlig p g a toxoplasmos (Dubey & Frenkel, 1974). Vid administrering av normala terapeutiska doser har man sett symptom som kräkning, diarré, anorexi, viktnedgång och övre luftvägsinfektion (Lappin et al., 1991).

När dör toxoplasma?

Toxoplasmaoocystor kan hamna till exempel i grönsaker som förorenats av kattens avföring. Vävnadscystor dör vid upphettning (+65 °C) eller nedfrysning. Oocystor tåler nedfrysning men dör vid upphettning. Förekomsten av toxoplasma i livsmedel har inte undersökts i Finland.

Kan en innekatt ha toxoplasma?

Katten spelar en central roll i smittspridningen som huvudvärd för parasiten. Efter infektion utsöndras parasiten i avföringen, framför allt av unga katter. I miljön kan parasiten vara infektiös upp till ett år. Får och andra varmblodiga djur inklusive människa kan smittas genom intag av parasiten.

Hur länge lever toxoplasma i jorden?

I miljön kan parasiten vara infektiös upp till ett år. Får och andra varmblodiga djur inklusive människa kan smittas genom intag av parasiten. I det varmblodiga djuret vandrar parasiten ut i cirkulationen och kapslar in sig i muskulaturen, där den kan leva många år.

Hur länge överlever toxoplasma?

Ägg av toxoplasma överlever bra i miljön och kan förbli smittsamma i upp till ett år utanför ett värddjur. Därför kan parasiten också spridas via livsmedel som kommit i kontakt med förorenad jord, till exempel grönsaker. Smittade katter kan utsöndra parasitens ägg i sin avföring.

Kan man testa sig för toxoplasma?

Ja, via blodprov är det möjligt att kontrollera om en person har eller har haft toxoplasmainfektion. Har du haft infektionen en gång är du sedan immun resten av livet. Framförallt är toxoplasmainfektioner farliga för gravida då det kan resultera i skador på fostret.

Share this post