Rekommendationer

Vad betyder Intermolekylar?

Vad betyder Intermolekylär?

Vi skiljer på två huvudtyper; intramolekylär bindning och intermolekylär bindning. Den intramolekylära bindningen är de bindningar som sker inne i och håller samman molekylen. Den intermolekylära bindningen är den bindning som sker mellan molekyler.

Vad är molekylära bindningar?

En intramolekylär bindning är ett samlingsnamn för de kemiska bindningar som verkar mellan atomerna i en och samma molekyl. Beroende på mekanismen bakom interaktionen kan de delas upp i några olika grupper som mer eller mindre går in i varandra: kovalent bindning, polär kovalent bindning och jonbindning.

Vilken är den starkaste intermolekylära bindningen?

Bland de fyra svaga bindningarna är vätebindningen starkast, dipol-dipol näst starkast, jon-dipol näst svagast och van der waals-bindning svagast.

Hur påverkar Oh-grupper kokpunkten?

Vätebindningarna blir inte starkare, men de blir fler – alltså hålls molekylerna ihop bättre ju fler OH-grupper det är i molekylen, och desto högre blir kokpunkten.

Vad betyder intermolekylära krafter?

Intermolekylära bindningar är bindningar som existerar mellan molekyler. Detta kan även kallas för en intermolekylär kraft.

Hur vet man att det är en dipol?

Om en molekylen är symmetriskt byggd är det inte en dipol, samt om den är osymmetriskt är det en dipol. Rita upp tre molekylerna och sedan kan du lätt avgöra det. Kommer du vidare? Om en molekylen är symmetriskt byggd är det inte en dipol, samt om den är osymmetriskt är det en dipol.

Vad menas med en dipol?

En molekyl som består av minst två olika grundämnen och som är asymmetriskt byggd är en dipol. Vatten (H2O), väteklorid (HCl) och kvävemonoxid (NO) är några exempel på dipolmolekyler. Dipolmolekyler orienterar sig så att närliggande molekyler vänder sina olik-laddade sidor mot varandra.

Vilka faktorer påverkar kokpunkten?

Kokpunkten beror på omgivande lufttryck. Därför anges kokpunkten vanligen vid lufttrycket vid havsytan. På högre höjder, där lufttrycket är lägre, är även kokpunkten lägre. För att bestämma kokpunkten vid olika tryck kan man använda sig av Clausius–Clapeyrons ekvation.

Share this post