Trendig

Varfor attraherar magneter?

Varför attraherar magneter?

En magnet påverkas av ett yttre magnetfält. Då två magneter kommer nära varandra kommer de antingen att repellera eller attrahera varandra. Detta beror på att magneten har två poler – nord- och sydpol – och lika poler repellerar (stöts ifrån) varandra medan olika poler attraherar (dras mot) varandra.

Vilka ämnen dras till en magnet?

Magneter har en förmåga att dra till sig föremål gjorda av järn, nickel och kobolt. Magnetens osynliga kraft orkar även ta sig igenom en del andra material.

Är vatten magnetiskt?

Eftersom vatten huvudsakligen är diamagnetiskt, har denna teknik använts för att levitera vattendroppar och även levande djur, såsom en gräshoppa, en groda och en mus.

Varför dras magneter till varandra?

Längst ner i pendeln finns en magnet och i bordskivan sitter det en magnet. Om magneten i pendeln och i bordet har samma pol riktade mot varandra så kommer de att stöta bort varandra. Om magneterna i stället har olika poler vända mot varandra så kommer de att dras mot varandra.

Hur förhåller sig kompassen till jordens magnetiska poler?

En kompass på jordytan långt från den magnetiska nordpolen inriktar sig efter magnetfältet på den plats den befinner sig och pekar mot den punkt där jordens magnetiska dipolaxel skär jordytan, vilken ibland kallas den geomagnetiska polen. Att dessa poler inte sammanfaller beror på ojämnheter i jordens magnetfält.

Vad används permanentmagneter till?

Cirka 60 procent av Sura Magnets produktion av permanentmagneter går till bilindustrin, men företaget levererar också till den medicinsk-tekniska industrin och tryckluftsindustrin. I den medicinsk-tekniska industrin används de plastbundna magneterna i bland annat dialysapparater och hörapparater.

Vad är Nordände?

Skulle man sätta magneten i ett snöre så skulle den alltid vända en ände mot norr. Detta är nordänden. Alltså är den andra änden en sydände. Nordänden på magneten är oftast målad röd, så att man ska kunna känna igen den.

Kan man borra i magnet?

Vi rekommenderar inte att man själv varken borrar eller sågar i neodymiummagneter. Det finns flera anledningar: först och främst är neodymmagneterna gjorda för att ha optimalt med styrka. Det görs med en tunn förnicklad yta som håller samman magneten. Denna yta tål inte att man varken borrar eller sågar i den.

Vilken magnet är mycket stark och du kan styra när den är magnetisk?

På 1930-talet upptäcktes Alnico, legeringar av järn med aluminium, nickel, kobolt och koppar. De starkaste permanentmagneterna, s.k. neodymmagneter, tillverkas idag genom sintring av en pulverblandning av grundämnena neodym, järn och bor.

Var finns Maglevtåg?

Maglevtåg är höghastighetståg som svävar ovanför spåret, tack vare så kallad magnetisk levitation. Eftersom tåget svävar bromsas inte farten av kontakt med rälsen. Maglevtåg finns idag i begränsad omfattning i Japan, Kina, Sydkorea och Tyskland.

Share this post