Populära

Nar Alkaliemetallerna reagerar med vatten bildas?

När Alkaliemetallerna reagerar med vatten bildas?

Litium, natrium och kalium har till och med lägre densitet än vatten, dvs. de flyter. Alkalimetallerna reagerar väldigt lätt med halogenerna och bildar vita salter, eller våldsamt med vatten då de bildar en starkt basisk alkalimetall-hydroxidlösning under vätgasutveckling.

Vilka av nedanstående egenskaper ökar då man går nedåt i grupp 1?

Ju längre ned man går i gruppen, desto mer elektropositiva blir atomerna. Orsaken till detta är att atomerna långt nere i gruppen har en större radie, vilket gör att den yttersta elektronen ligger långt ifrån atomkärnan, och därmed har enklare att släppa taget om elektronen.

Hur förändras reaktiviteten för grundämnena när man går uppifrån och ned i grupperna 1 2?

Ju längre ner vi kommer i gruppen alkalimetaller eller alkaliska jordartsmetaller, desto högre reaktivitet. Alkalimetallerna har 1 valenselektron, de alkaliska jordartsmetallerna har 2vå. När alikalimetaller och alkaliska jordartsmetaller reagerar, vill de helst släppa ifrån sig valenselektronerna.

Hur visas detta i spänningsserien?

Denna lista kallas spänningsserien. Oftast visas ett urval av metallerna eftersom det är opraktiskt att ta med alla. De oädla metallerna befinner sig längst till vänster och de ädla finns längst till höger. Observera att väte finns med i spänningsserien.

Vad händer när man lägger en bit järn i en lösning av Kopparjoner?

Det som sker med järnatomerna när de ligger i lösning med kopparjoner är att kopparjonerna kommer att ta elektroner från järnatomen. Detta gör den för att koppar är mer ädelt än järn. Järn har större benägenhet att bli jonform än kopparatomen.

Varför reagerar natrium i vatten?

När man kastar en bit natrium i vatten så reagerar det omedelbart med vattnet och bildar natriumhydroxid och väte, som antänds av hettan från den kemiska reaktionen, så att natriumet hoppar upp i luften, fräsande och sprakande. För att hindra självantändning så brukar man förvara rent natrium i petroleum.

Vilken metall är mest reaktiv?

Natrium, eftersom den har en enda elektron i sitt yttersta skal.

Vilken egenskap ökar inte för grundämnena i en grupp när man går nedåt i gruppen?

Antalet elektroner i det yttersta skalet ändras inte. Vilken egenskap ökar inte för grundämnena i en grupp när man går nedåt i gruppen? Eftersom de reagerar väldigt enkelt med de flesta andra grundämnena.

Varför ökar Metallkaraktären nedåt i en grupp?

För att ett ämne skall ha de här metallegenskaperna krävs det att den har FÅ elektroner i sitt yttersta skal, elektroner som kan slitas bort hyfsat lätt. Du har fått svaret baklänges både när det gäller vänster-höger (störst metallkaraktär till vänster) och upp-ner (mer metalliska neråt i gruppen).

Hur förändras reaktiviteten för de ämnen som ingår i grupp 1 Om man går uppifrån och nedåt Motivera ditt svar?

Metallkaraktären ökar väl ju längre ner man går i en grupp, och det är för att atomradien ökar och det är det som är mest typiskt för metaller.

Varför ökar reaktiviteten uppåt i grupp 17?

✓ Reaktiviteten i grupp 16-17 ökar när vi går uppåt: De flesta ämnena i grupp 16-17 upptar relativt lätt elektroner från andra ämnen (hög elektronegativitet).

Share this post