Frågor

Vad ar katjonaktiva tensider?

Vad är katjonaktiva tensider?

2) Katjonaktiva tensider: Fungerar bäst i sur miljö. Positivt laddade (motverkar statisk elektricitet). Inkompatibla med negativt laddade tensider som anjoniska – att blanda dem i samma produkt (2-in-1-schampon med både schampo och balsam) fungerar dåligt. Kan försvaga den konserverande effekten av parabener.

Hur mäter man ytspänning?

Ytspänning mäts i enheten energi per ytenhet (J/m2). Men energi kan också mätas som det arbete som krävs att skapa vätskeytan. Till exempel krävs det arbete att blåsa upp en såpbubbla, även om det är lite. Om man tar bort munnen från blåsröret innan bubblan har lossnat, så drar såpbubblan ihop sig igen.

Vad är Fasgränsytor?

Ytspänning är summan av de krafter som uppstår mellan molekyler vid gränsytan mellan faserna vätska och gas (fasgränsytan), till exempel mellan vatten och luft. Ytspänningen är en kraft som är riktad inåt mot vätskan, och ger därmed skenet av att ytan är svagt böjd (konkav) om den betraktas från sidan.

Vad gör nonjoniska tensider?

Anjoniska tensider är negativt laddade, medan katjoniska i sin tur är positivt laddade. Nonjoniska i sin tur är oladdade och zwitterjoniska kan vara både positivt och negativt laddade. En sak har de gemensamt, de finns som tillsats i rengöringsprodukter eftersom de löser fett och smuts.

Vilken uppgift har tensider?

Tensiderna bildar miceller som kan lösa upp den feta smutsen. Micellerna kan sedan sköljas bort och vi blir av med smutsen. På hårstrået eller tyget kan det finnas kvar ett skyddande lager av tensider som gör att smutsen inte sätter sig på ytan igen. Tensiderna är verksamma upp till en viss koncentration, en maxgräns.

Hur förklaras ytspänning?

Ytspänning uppstår eftersom krafterna som håller ihop vattnets molekyler är så mycket starkare än krafterna mellan vattenmolekyler och molekyler i luften. Vattenmolekylens laddning är ojämnt fördelad. Syret är negativt laddad medan änden med de två väteatomerna är positiv.

Varför har vatten så stark ytspänning?

Vatten är exempel på ett ämne med hög ytspänning. Det beror på att attraktionskrafterna mellan vattenmolekylerna är ovanligt stora. Vätebindningen mellan syret i en molekyl och väteatomen i en annan närliggande molekyl är nämligen stark.

Vad menas med hydrofob?

Molekyler som gärna löser sig i vatten kallas hydrofila, vilket betyder vattenälskande. Hydrofoba molekyler löser sig gärna i olja eller i feta lösningsmedel. Hydrofob är motsatsen till hydrofil.

Share this post