Frågor

Kan man blanda bromsvatska med beteckningen dot5 med DOT 4?

Kan man blanda bromsvätska med beteckningen dot5 med DOT 4?

Re: Blanda dot4 och dot5. 1. DOT 5 och DOT 5.1 är olika produkter och skall inte blandas med varandra. DOT 4 skall ej ersättas (eller blandas) med DOT 5.

Vad är det som huvudsakligen gör att bromsvätskan åldras och måste bytas med bestämda intervaller?

Samlar in föroreningar samt vatten för att sedan ta med dessa ut ur systemet vid byte, vid ett byte så stannar enligt prov ca 30% av den gamla vätskan kvar i systemet. Om man ej byter vätskan med intervall uppstår korrosionsangrepp på tätytor i cylindrar och kolvar.

Varför måste jag vara försiktig när jag använder bromsvätska vid en bil?

Eftersom bromsvätskan är flytande kan bromsrören (som vätskan leds igenom) böjas för att passa in i bilens konstruktion.

Varför är bromsvätska frätande?

Du får absolut inte hälla ut någon bromsvätska på vägen, i diket eller i avloppet! Bromsvätska består av glykoletrar, glykolestrar och en del tillsatsmedel. Den klassas som kemiskt avfall och ska lämnas till en återvinningscentral.

Kan man blanda Bromsvätskor?

Rekomedationen är dock aldrig att blanda några även om det kanske går, finns ingen anledning till att blanda. Tillverkaren till vad det nu gäller har i regel bara en rekomendation. En idé är att vätskorna skulle lägga sig i olika skikt pga olika viskositet, sen vad det skulle kunna ha för inverkan är en bra fråga.

Kan man använda Dot 5.1 istället för DOT 4?

Dot 5.1 är blandbar med dot 3 och 4.

Hur gör man när man byter bromsvätska?

När du byter bromsvätska är det bra med hjälp av någon som trycker ner bromspedalen. Du kan öppna bromsluftningsventilen för varje hjul och dränera medan bromsen är nedtryckt. Fyll på med ny bromsvätska och pumpa därefter bromspedalen så att vätskenivåer i huvudcylindern ökar.

Hur fyller man på bromsvätska i bilen?

Inuti motorutrymmet finns det nämligen en behållare för bromsvätska. Exakt vart behållaren är placerad kan däremot variera mellan olika bilmärken och modeller. Börja därför med att leta reda på behållaren, öppna locket och fyll på med bromsvätska upp till den heldragna linjen.

Vilka risker finns med bromsvätska?

Risker : Irriterar huden. Orsakar allvarliga ögonskador. Kan skada fertiliteten. Kan ge upphov till allergisk reaktion.

Varför måste man justera Bromsbackarna när dom slits?

Detta gör att bromsbeläggningen slits och blir tunnare och tunnare. För att inte bromsverkan ska bli sämre måste man justera bromsarna med jämna mellanrum. Det är bra att göra en kontroll av bromsarna en gång om året: justera bromsarna, smörja lager och andra rörliga delar.

Vad händer om bromsvätskan kokar?

Den bromsvätska som används idag är hygroskopisk, vilket innebär att den hela tiden tar till sig lite vatten. Vattnet sänker kokpunkten och kan framkalla ett bromsbortfall.

Vad händer om bromsvätskan läcker?

Ett av problemen som kan uppstå är att bromsvätskan läcker. Det är ett vanligt fel som kan upptäckas på flera olika sätt. Utan den rätta mängden bromsvätska kan bromsarna tappa kraft och bromspedalen inte ge lika mycket motstånd vid inbromsning. När luft sedan samlas i cylindern så blir inbromsningen ännu sämre.

Share this post