Allmänning

Vad ar Smartmottagning?

Vad är Smärtmottagning?

Inom enheten finns en smärtmottagning där smärtläkare undersöker och i vissa fall sätter in/rekommenderar behandling. Det finns också en sömnutredningsenhet som utreder och rekommenderar behandling för olika typer av sömnstörningar. Verksamheten erbjuder smärtrehabiliteringsprogram både inneliggande och i öppenvård.

Vilka observationer kan du göra vid smärta?

För en så korrekt smärtbedömning som möjligt är det bra att känna till patientens vanliga beteendemönster. Exempel på uttryck och rörelser som kan observeras: Ansiktsuttryck – rädd eller ledsen, grimaser, rynkor mellan ögonbryn eller panna, snabba blinkningar, stängda eller kisande ögon.

Vad kan man göra för att höja smärttröskel?

Smärta är så- ledes alltid en subjektiv upplevelse, ofta ej relaterad till stor- leken på eller ens förekomsten av vävnadsskada. Fysisk aktivitet kan ha en smärtmodulerande effekt: akut, både under och efter arbete, genom att höja smärttrösklar för olika stimuli; långsiktigt genom att ge ökad smärttolerans.

Vad är multimodal smärtrehabilitering?

Syftet med multimodal smärtrehabilitering är att behandla smärtan genom att påverka flera faktorer som kan orsaka smärtan. Inför din rehabilitering gör mottagningen en bedömning utifrån medicinskt underlag och tidigare utredningar som kan komma från din vårdcentral.

Vad gör Smärtenheten?

Smärtenheterna bedriver framförallt konsultarbete på sjukhusens avdelningar gällande cancersmärta eller mer akut benign smärta. Utöver detta tillkommer olika mindre operativa ingrepp på enhetens operationssal (US) samt behandlingar (US och ViN). Mottagningsarbete med bedömningar av benign smärta ingår även här.

Vad är Neuromodulering?

Nervstimulering eller neuromodulering innebär att en elektrod placeras mot nerver för att blockera smärtsignalerna till hjärnan. Med elektriska impulser ersätts smärtan av en pirrande känsla, och styrkan i impulserna kan justeras via en fjärrkontroll av patienten själv.

Share this post