Frågor

Varfor stelnar inte min honung?

Varför stelnar inte min honung?

Sensommarhonung brukar dessvärre ha för hög vattenhalt vilket gör att honungen inte vill stelna, alternativt börjar jäsa efter ett tag.

Varför är nygjord honung så hård?

Fast honung – All honung är flytande när den är nyslungad. Den håller sig flytande i några månader innan den kristalliseras och blir fast. Denna fasta honungen har en ljus färg och grövre sockerkristaller än den flytande honungen. Fast honung passar bra att använda som sötningsmedel i te, till bakning och griljering.

Varför honung kristalliserar sig?

Nyslungad/nyskördad honung är alltid flytande. Efter en tid övergår honungen i fast form, genom att sockret kristalliserar. Om vattenhalten är låg och andelen druvsocker hög så börjar honungen kristallisera tidigt, i värsta fall redan innan den slungats ur vaxkakan. Läs mer om honungens konsistens.

Varför blir honungen lös?

En av de mest välkända är akaciahonungen som aldrig stelnar utan håller sig naturligt flytande på grund av att den har en hög halt fruktsocker. Flytande honung passar bra att ringla över yoghurt eller ost.

Varför är honungen mörk?

Förhållandet mellan sockerarterna i honungen avgör hur snabbt honungen blir fast. Honungens färg kan variera från nästan vit till svart beroende på vilka blommor bina har samlat nektar från. Ljusa honungssorter är ofta milda, medan mörka sorter typiskt har en mer kraftfull smak. Nyslungad honung är alltid flytande.

Vilka blommor ger godast honung?

Den godaste honungen är smaksatt av naturen Honung från hallon, klöver och rallarros som ger högsommarens finstämda smaker. Eller varför inte lindens-, eller den aromrika ljungens honung. Honung skördad från blommor som ger just den speciella smaken är ett mått på biodlarens skicklighet.

Hur få hård honung mjuk?

Värm fast honung i vattenbad för att få den flytande. Göra fast honung flytande igen genom att värma honungen. Redan vid 35-45° återgår honungen till flytande form. Honungen håller sig flytande kortare eller längre tid beroende på vilken sort du använder.

Share this post