Vad gäller för friskolor?
Fristående skolor är en del av skolväsendet och samma regler gäller därför för både fristående och kommunala skolor, så långt det är möjligt. En fristående skola måste alltså följa läroplanerna och kursplanerna och sätta betyg enligt betygssystemet (vissa undantag medges dock för Waldorfskolor).
Vilka är de offentliga huvudmännen?
Offentlig huvudman samlingsnamn för kommuner, kommunalförbund och landsting som driver grundskola eller gymnasieskola. Fristående skola en grundskola eller gymnasieskola som drivs av enskild huvudman.
Vad krävs för att läsa fristående kurser?
För att ta ut en examen ska du ha sammanlagt tre års heltidsstudier bakom dig, varav minst tre terminer inom samma ämne. Den stora fördelen med kurser är flexibilitet och valfrihet. Du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång.
Vilka skolor har riksintag?
Fristående gymnasieskolor har riksintag, vilket innebär att du kan söka skolan oavsett vilken kommun du bor i eller om kommunen du bor i redan har en motsvarande gymnasieutbildning. Det finns även riksgymnasium som riktar sig till elever med funktionshinder.
Kan man söka gymnasium i en annan kommun?
Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten.
Vad betyder riksintag gymnasium?
Riksrekryterande utbildningar inom gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Elever från hela landet kan söka på samma villkor till en riksrekryterande utbildning. En gymnasieskola kan bli riksrekryterande om det finns nationell efterfrågan och nationellt intresse av utbildningen.
Varför ska man läsa fristående kurser?
Att läsa kurser kan vara bra för dig som är ny och inte helt bestämt dig för vad du vill plugga. Då kan fristående kurser vara ett bra sätt att testa på hur det är att studera på högskolan. När du sedan har läst några kurser kan du bestämma dig för vad du vill fördjupa dig inom.