Allmänning

Hur kontrollerar man CE-markning?

Hur kontrollerar man CE-märkning?

Arbetsmiljöverket utför marknadskontroll av produkter genom insatser mot tillverkare, importörer och distributörer, eller vid besök på mässor och utställningar. Vi kontrollerar bland annat att maskiner, personlig skyddsutrustning, enkla tryckkärl och tryckbärande anordningar är CE-märkta och uppfyller säkerhetskraven.

Hur vet jag om en produkt är CE märkt?

CE-märkningen ska vara väl synlig, läslig och varaktig under varans förväntade livstid. Märket ska sitta på varje vara som tillverkas. Om det inte är möjligt på grund av hur varan ser ut, är det tillåtet att sätta CE-märket på förpackningen. Andra märken som lätt kan förväxlas med CE-märket får inte användas.

Vem ansvarar för att CE-märkta varor följer EG direktiven?

Att det finns ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Det är EU som beslutar om vilka produkter som ska CE-märkas och för en del produkter måste du ta hänsyn till flera krav i EU-lagstiftningen.

Får man sälja produkter som inte är CE-märkta?

CE-märket betyder att tillverkaren garanterar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Utan märkningen får den inte säljas inom EU. Tillverkaren är skyldig att ta reda på om produkt ska CE-märkas eller inte.

Är CE-märkning ett krav?

När är CE-märkningen obligatorisk? CE-märkningen är obligatorisk bara om produkten omfattas av EU-specifikationer som säger att märkningen är ett krav. En del produkter omfattas av flera EU-krav samtidigt. Du måste se till att din produkt uppfyller alla relevanta krav innan du sätter på CE-märket.

Vad gäller beträffande CE-märkning av maskiner?

En CE-märkning av en maskin visar att maskinen fritt kan säljas på den europeiska marknaden eftersom den uppfyller maskindirektivet och eventuella andra krav som CE-märkningen kräver. Genom märket intygar tillverkaren, eller importören, att maskinen uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

Hur CE märker man en lampa?

Ja, för att få sälja eller på annat sätt överlåta armaturen måste du CE-märka den. Foten med sladd och lamphållare räknas som en ny produkt. Du är tillverkare och du måste försäkra att den är säker genom att skriva en EU-försäkran och CE-märka armaturen. Det spelar ingen roll om du tillverkar ett eller tusen exemplar.

Vad är en EG försäkran?

En ”EG-försäkran om överensstämmelse”: är en försäkran att maskinen uppfyller alla grundläggande hälso- och säkerhetskrav som gäller för maskinen, och att rätt procedur för bedömning om överensstämmelse använts. ger tillverkaren rätt att CE-märka.

Måste elektronik ha CE märkning?

CE-märket gäller de flesta produkter som säljs inom EES-området, oavsett var de är tillverkade. Produkter som tas in från länder utanför EES-området måste också vara CE-märkta. Märkningen spelar en nyckelroll för frihandeln och harmoniseringen av regler inom EES.

Måste man ha CE märkning?

CE-märkningen är obligatorisk bara om produkten omfattas av EU-specifikationer som säger att märkningen är ett krav. En del produkter omfattas av flera EU-krav samtidigt. Du måste se till att din produkt uppfyller alla relevanta krav innan du sätter på CE-märket.

Måste varor vara CE märkta?

Måste en maskin vara CE märkt?

Inom EU finns ett maskindirektiv som ligger till grund för lagstiftningen. Sedan 1995 ska alla maskiner som släpps ut på marknaden vara CE-märkta. Som brukare ska man alltså ställa krav på CE-märkning och försäkran om överensstämmelse. Till en CE-märkt produkt ska medföljas dokumentet ”Försäkran om överensstämmelse”.

Vad är ett CE-märke?

CE-märket är en symbol som fungerar som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden. Genom att förse varan med CE-märkning förklarar tillverkaren på eget ansvar att varan överensstämmer med alla rättsliga krav för att få CE-märkas.

Vem får CE-märka en produkt?

Bara tillverkaren får CE-märka produkter. Det är bara tillverkaren eller tillverkarens representant som får CE-märka en vara. Importörer eller distributörer får alltså aldrig CE-märka en produkt. Läs om du är tillverkare, importör, distributör eller återförsäljare.

Hur ska produkten CE-märkas?

Produkter som uppfyller krav i direktiv om CE-märkning ska CE-märkas. Genom att CE-märka produkten försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv. Märkningen fungerar sedan som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.

Vad betyder att en produkt är CE-märkt?

Att en produkt är CE-märkt betyder att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. CE-märket är även ett handelsmärke som gör att en produkt kan säljas fritt över nationsgränserna inom EU. Bara produkter som EU bestämt får CE-märkas.

Share this post