Ny

Var finns kvaveoxid?

Var finns kväveoxid?

Källor. Eftersom det krävs höga temperaturer för att bilda kväveoxider, sker de största utsläppen vid förbränningsprocesser. Biltrafiken är den största källan i de flesta tätorter, men även energiproduktion, arbetsmaskiner och sjöfart ger betydande bidrag av kväveoxider.

Vad gör kvävemonoxid?

Kväveoxid eller kvävemonoxid, NO, är en gas som är giftig i koncentrationer som överstiger 30 ppm (miljondelar). NO bildas vid förbränning i luft. Kvävemonoxid verkar irriterande på hud och ögon och inandning av stora mängder kan leda till död.

Varifrån kommer svaveldioxid?

Svaveldioxid är en färglös och hostretande gas. Den släpps ut vid förbränning av fossila bränslen och andra svavelhaltiga ämnen. Svaveldioxid släpps ut även från naturliga processer såsom vulkanutbrott. Svaveldioxid oxideras i atmosfären och bildar svavelsyra, vilket bidrar till försurning av mark och vatten.

Vilken är den största källan för utsläpp av kväveoxider i Sverige?

Utsläppen av kväveoxider, NOx, har mer än halverats sedan 1990. Utsläppen var cirka 118 tusen ton år 2020 och mellan 2019 och 2020 minskade utsläppen med 6 procent. De största källorna till utsläpp av kväveoxider är inrikes transporter, industrin och arbetsmaskiner.

Vart kommer NOx ifrån?

I förbränningsprocesser reagerar luftens kväve (N2) och syre (O2) med varandra p.g.a. de höga temperaturerna i motorn. Detta leder till att kväveoxid (NO) och kvävedioxid (NO2) bildas. Den gemensamma termen för dessa två föreningar är NOx.

Vad är NOx värde?

En NOx-mätning går ut på att mäta koncentrationen av kväveoxid, syre och koldioxid i utsläppet och där finns det egentligen inga frågetecken, men det viktiga och som det idag råder en del oenighet om är hur hur man ska räkna och presentera resultaten.

Vad är NOx gaser?

Kväveoxid (NOX) är det gemensamma samlingsnamnet för kvävemonoxid (NO) och kvävedioxid (NO2)1 2. NO är en färglös, giftig och luktfri gas medan NO2 är en brunröd giftig gas med skarp stickande lukt3. Kväveoxid används som ett kraftfullt oxidationsmedel i olika kemiska processer inom industrin.

Share this post