Blogga

Kan vatgas explodera?

Kan vätgas explodera?

Kan tanken explodera? Vätgas är explosivt när det blandas med syre i ett begränsat utrymme, men tanken innehåller bara vätgas under mycket högt tryck, 700 bar.

Hur mycket kostar en bränslecell?

Hyundai Nexo 500. Den har en luftrening som släpper ut renare luft än vad som tas in i bränslecellen. Liksom den tidigare modellen Hyundai ix35 FCEV, har även senaste Nexo regenerativ broms, som återanvänder energin. Priset ligger på hissnande 849 900 kr.

Vad kostar Vätgasbil?

Totalt rullar endast ett 50-tal personbilar med bränsle celler i Sverige enligt branschorganisationen Vätgas Sverige. På den svenska marknaden säljs, när detta skrivs, två modeller: Hyundais Nexo som enligt Hyundais hemsida kostar från 849 900 kronor och Toyota Mirai.

Varför används inte vätgas?

Nackdelar: Idag framställs nästan all vätgas ur fossila bränslen vilket medför stora koldioxidutsläpp. En omställning till grön vätgas är nödvändig. För att lagra och transportera vätgasen måste den pressas ihop under högt tryck vilket innebär att en del av energin går till spillo.

Hur länge håller en bränslecell?

Nu är livslängden stabil över 10 000 timmar, vilket är cirka ett års kontinuerlig drift. Det anses vara tillräckligt för personbilsbranschen. Men om bränsleceller ska ta plats i lastbilar och långtradare, som rullar stora delar av dygnet, måste tillverkarna lägga mer krut på livslängden.

Är vätgas dyrt?

Den fossilfria vätgasen man tankar i Sverige kostar cirka 80 kronor per kilo, vilket gör att drivmedelskostnaden är något billigare än en vanlig bensin- eller dieselbil. Men mycket dyrare än en elbil. Den fossilfria gasen är i dagsläget flera gånger dyrare än den som framställs av fossil råvara.

Vad kostar vätgas att tanka?

Vad kostar det att tanka vätgas? För en vanlig personbil kostar det ca 9 kr milen, strax under kostnaden för diesel och bensin per mil.

Hur miljövänligt är vätgas?

Brittiska The Guardian har tagit del av nya forskningsrön där forskare varnar för att vätgas kan vara skadligt för miljön eftersom det kan öka vårt beroende av fossila bränslen. Man rekommenderar i stället helt elektrifierade bilar och värmesystem.

När exploderar vätgas?

Kan tanken explodera? Vätgas är explosivt när det blandas med syre i ett begränsat utrymme, men tanken innehåller bara vätgas under mycket högt tryck, 700 bar. Tankarna har precis som resten av vätgassystemet konstruerats för att hantera även onormala situationer.

Share this post