Allmänning

Vad gor man med platina?

Vad gör man med platina?

Platina är ett populärt material i smycken, framför allt i vigsel- och förlovningsringar. Samtidigt används mer än hälften av all platina inom tillverkningsindustrin. Inte minst vid fordonstillverkning där man ofta använder platina i katalysatorer till förbränningsmotorer.

Vad är det för ädelmetall i katalysator?

I en katalysator, som har till uppgift att rena avgaser från en bensindriven bil, finns ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Priset på dessa ädelmetaller har under senare tid skjutit i höjden vilket är en stor anledning till att katalysatorer blivit attraktiva stöldobjekt.

Vad använder man palladium till?

Palladium tillhör gruppen platinametaller. Används för tillverkning av smycken, elektronik, dentallegeringar samt till industrin. Palladium är precis som platina en viktig beståndsdel i katalysatorer.

Vad kostar 1 kg platina?

546,9 kr/gram (eller i kg ca. 546 897 kr/kg). Aktuellt kursdatum för både platina, USD och EUR är 2022-04-14. Troy ounce (oz) är den vanligaste massenheten som man brukar användas när man talar om platina.

Vilket är dyrast guld eller platina?

Platina är en av de renaste metallerna och mycket mer ovanligt än guld vilket bidrar till att metallen är betydligt dyrare än guld.

Är palladium dyrare än guld?

Eftersom priset på palladium redan är högt (dyrare än guld) betydde detta att palladiumsmycken var utom räckhåll för de allra flesta konsumenter. Än idag saknar de flesta mindre smyckestillverkare resurserna som krävs för arbeta med palladium.

Vem betalar bäst för katalysatorer?

Det ger ett stort belopp i återbäring, som går till andra än de tidigare ägarna. Visserligen finns bilskrotar i landet som betalar 2 000 kronor vid inlämning av en komplett bil, som framförallt måste ha en original katalysator. Många bildemonteringar betalar väldigt lite då fordonen lämnas in.

Vad kostar rodium?

Rodium tillhör ämnesklassen övergångsmetaller och är silvrigt vit till utseende. Densiteten är 12450 kg/m3. Rodium är ett ganska dyrt ämne som finns tillgängligt att köpa. Priset ligger runt 35 000 kr/kg.

Vilken är den värdefullaste metallen?

Priset på ädelmetallen rodium har formligen exploderat och handlas nu för nästan 356 000 euro per kilo. Rodium efterfrågas i katalysatorer där det neutraliserar kväveoxider (NOx).

Vilken sten är dyrast?

Största kända diamanten i sitt slag – såldes för nästan 549 miljoner kronor. ”Rosa stjärnan”, den plommonstora diamant som på onsdagen gick under klubban på Sotheby’s i Genéve, är den dyraste ädelsten som sålts.

Share this post