Ny

Var kan man hitta uran?

Var kan man hitta uran?

Uran i berggrunden I Sverige är det främst vissa graniter och pegmatiter som har förhöjd uranhalt. Höga halter kan dock finnas även i andra bergarter. Uranrik alunskiffer förekommer i Skåne, Västergötland, Östergötland, Öland, Närke och längs den svenska fjällkedjan.

Vad kostar ett kilo uran?

Vad kostar Uran? Priset för rent uran ligger runt 850 kr/kg.

Var får Sverige sitt uran från?

Vi har i Sverige valt att inte exploatera de uranfyndigheter som faktiskt finns inom våra gränser. Vår svenska kärnkraftsindustri köper i stället uran från i huvudsak tre områden: Australien, Kanada och Ryssland. Ungefär 40% av uranet kommer från Ryssland.

Var bryts uranet?

Uran bryts i underjordiska gruvor eller i dagbrott. En tredje möjlighet som användas på några få ställen är så kallad in situ-lakning, som innebär mindre intrång i naturen än de övriga metoderna. De viktigaste länderna för kommersiell uranbrytning är Kazakstan, Kanada pch Australien .

Varför förbjöds uranbrytning i Sverige?

I Sverige finns de största samlade uranmängderna i alunskiffrar. Uranhalten i alunskiffrarna är låg, så för att kunna utvinna större mängder uran skulle det krävas mycket stora dagbrott som ger svåra skador på landskapet. Brytningen ger upphov till stora mängder radioaktivt avfall.

Vad är bränslestavar?

Med hjälp av styrstavarna kan man reglera mängden kärnklyvningar i reaktorhärden. Styrstavarna består vanligen av bor eller kadmium. Reaktorhärden är den del av reaktorn där kärnklyvningarna äger rum. Den består av bränslestavar av uran.

Hur farligt är kärnavfallet?

Radioaktivt avfall kan vara skadligt för människor, djur och växter under lång tid. Till skillnad från många kemiska gifter avtar dock skadligheten med tiden. De radioaktiva ämnena sönderfaller och bildar till slut nya stabila icke radioaktiva ämnen, men det tar tid.

Uran finns naturligt i Sveriges berggrund, särskilt i vissa graniter och pegmatiter. Bergborrade brunnar kan därför ha höga uranhalter. Det kan också finnas förhöjda uranhalter i brunnar som är anlagda i sand- och grusavlagringar.

Var i Sverige finns det uran?

Har det funnits uranbrytning i Sverige?

Eftersom uranmalm mestadels finns i relativt låga koncentrationer är merparten uranbrytning mycket volymintensiv och sker därför i stora dagbrott. I Sverige finns de största samlade uranmängderna i alunskiffrar.

Hur påverkas miljön av uranbrytning?

Uranbrytning kan vara miljöfarligt Enligt Naturskyddsföreningen är uranbrytning en mycket miljöfarlig verksamhet. Uran är i sig mycket giftigt och i brytningen uppstår stora mängder radioaktivt restmaterial som riskerar att läcka ut i vattendragen. Dessutom är frågan om avfallshantering inte löst.

Share this post