Frågor

Hur kom Bohr fram till Atommodellen?

Hur kom Bohr fram till Atommodellen?

Träffas atomen av en sådan blixt, kan det hända att en elektron lyfts upp från en inre till en yttre bana. Bohrs atommodell utvecklades under 1910-talet av honom själv och flera andra, speciellt hans tyske kollega Arnold Sommerfeld, och kunde till slut förklara många egenskaper hos atomerna i hela periodiska systemet.

Vad menas med Bohrs atommodell?

Bohrs atommodell (år 1913) ✓ Elektronerna kretsar i elektronskal: Dansken Niels Bohr, som var en av Rutherfords studenter, tänkte sig att elektronerna inte åker omkring hursomhelst i atomen utan är lokaliserade till specifika omloppsbanor på specifika avstånd från atomkärnan.

Hur ser vår nuvarande atommodell ut?

Dagens atommodell I dagens modeller innehåller alla de hundra typer av atomer som forskarna känner till två viktiga delar; en atomkärna i mitten och ett antal partiklar (små delar) som kallas elektroner och som rör sig i mycket hög fart runt omkring den.

Hur har atommodellen förändrats?

Ernest Rutherford, en av Thomsons elever, tog nästa steg i utvecklingen av atommodellen. År 1909 utförde Hans Geiger och Ernest Madsen ett experiment där de bestrålade alfapartiklar mot en bit guldfolie. Ifall Thomsons modell för atomen hade stämt så skulle partiklarna ha passerat igenom guldfolien.

Vilka upptäckter bygger vidare på Bohrs modell?

1913 publicerade Bohr, inspirerad av Plancks och Einsteins arbeten, en atommodell som bortsåg från den klassiska fysikens begrepp. Modellen byggde på en hypotes om elektronernas stationära tillstånd, som svarade mot en diskret serie av energivärden.

När använder man Bohrs atommodell?

I gymnasiekemin brukar man använda Bohrs atommodell för att beskriva hur en atom fungerar. Som alla andra modeller är det en förenkling av något mycket mer komplicerat. Detta är en modell som används främst inom kemin, vilket innebär att den förklarar mycket av det som är relevant för att förstå kemiska reaktioner.

Share this post