Trendig

Hur fungerar en Syrgaskoncentrator?

Hur fungerar en Syrgaskoncentrator?

En syrgaskoncentrator tar in luft, renar det för att sedan distribuera den nya, rena luften. Innan det kommer in i koncentratorn, består luften vi normalt andas av upp till 80% kväve och 20% syre. En syrgaskoncentrator tar in den vanliga luften och renar den så att det kommer ut 90-95% ren syre och 5-10% kväve.

Kan syrgas explodera?

Oxygen/syrgas är ett ämne som i sig själv inte är brännbart men som påskyndar förbränning. Desto mer syrgas det finns i luften vid en brand desto snabbare blir brandförloppet och kan vid höga halter bli explosionsartat.

Kan syre brinna?

Oxygen i sig själv brinner inte, men om luft eller textilier har en förhöjd oxygenhalt påskyndas förbränningen. Om luften har högre oxygenhalt än normalt kan många ämnen som annars inte brinner också börja brinna.

Kan syrgas vara farligt?

Oxygen – O2 – syrgas Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande. En alltför hög oxygenhalt i inandningsluften och vävnaderna kan också vara skadlig.

Vad kan Koldioxidretention leda till?

Slöhet eller huvudvärk kan vara tecken på koldioxidretention på grund av överdosering av oxygen. Dokumentera planerade och vidtagna åtgärder, till exempel ordination, administreringssätt, oxygensaturation före och under behandling och patientens upplevelse.

Vilka risker finns med syrgas i hemmet?

Vid rätt hantering medför syrgasbehandling i hemmet ingen ökad risk för brand eller olycka. Det är mycket viktigt att du noggrant tar del av säkerhetsföreskrifterna från din syrgasleverantör respektive lungklinik innan du påbörjar behandlingen.

När kan syrgas antändas?

För att en brand skall kunna uppstå måste det finnas brännbart material, syre och värme närvarande. När något brinner, sker en kemisk reaktion med syre, som utvecklar mer värme än branden kräver för att sätta igång. Luft kan inte antändas, inte ens om syrehalten ökar.

När brinner syre?

När syret reagerar med bränslet så sker en förbränning, vilket innebär att kol och syre bildar koldioxid och väteatomer i bränslet reagerar med syre till vatten. Har vi ett ”rent” bränsle, så blir reaktionsprodukterna bara koldioxid och vatten. Förbränningsreaktionen är exoterm, dvs. avger värmeenergi.

Varför är för mycket syrgas farligt?

Enligt resultaten var risken att dö i förtid 21 procent högre för dem som behandlades med mycket syrgas, jämfört med patienter som fick konventionell syrgasterapi. Forskarna anser att det behövs fler studier på området för att bättre förstå på vilket sätt som kroppen kan ta skada av extra syrgas.

Hur länge kan man leva med syrgas?

Kronisk syrebrist (hypoxemi) uppkommer i avancerade stadier av flera lungsjukdomar. Vanligaste orsaken i Sverige är kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). När lungsjukdom kompliceras av kronisk syrebrist försämras överlevnaden avsevärt och cirka 2/3 av dessa patienter dör inom 3 år.

Share this post