Trendig

Vad upptackte Joseph Thompson och Ernest Rutherford om atomens uppbyggnad?

Vad upptäckte Joseph Thompson och Ernest Rutherford om atomens uppbyggnad?

Från det experimentet kunde Ernest Rutherford år 1911 dra slutsatsen att det finns en mycket liten massiv kärna i atomen som innehåller all positiv laddning. Resultaten av Rutherford-spridning ledde vägen till Bohrs atommodell år 1913.

Vad kom Rutherford på?

Han undersökte de strålar som sändes ut från uran och torium. Han blev den förste som visade att strål ningen var av åtminstone två olika slag: positiv alfastrålning och negativ betastrålning. Det var också han som hittade på namnet ”gamma strålning” (upptäckten av gamma-strålningen står fransmannen P. V. Villard för).

Vad är Ernest Rutherford känd för?

Ernest Rutherford föddes på Nya Zeeland 1871 och vigde sitt liv åt att studera radioaktivitet. 1908 genomförde han ett banbrytande experiment som avslöjade vad alfastrålning består av. Han visste sedan tidigare att förhållandet mellan massa och laddning var samma som hos helium.

Hur förändrade Rutherford Atommodellen?

Rutherfords experiment ledde till en förändring av atommodellen. Om de positiva alfapartiklarna mestadels passerade genom folien, men några studsade tillbaka. OCH om de redan visste att elektronen var liten och negativ, måste atomen ha en liten positiv kärna med elektronerna runtomkring dem.

Vad kom Rutherford fram till?

Han undersökte de strålar som sändes ut från uran och torium. Det leder till att han blev den förste som beskrev och lyckades visa att strålningen var av åtminstone två olika slag: positiv alfastrålning och negativ betastrålning.

Vad innebär egentligen Bohrs Atommodell?

Mycket enkelt uttryckt innebär Bohrs atommodell att man tänker sig en atom som ett planetsystem, med de negativt laddade elektronerna som planeter och den positivt laddade atomkärnan som sol i mitten. Men till skillnad från hur planeter rör sig tänker man sig att elektronerna kan hoppa mellan banorna.

Vad kännetecknar rutherfords Atommodell?

Rutherfords teori var att de alfapartiklar som reflekterades tillbaka måste ha stött på en jämförelsevis mycket liten, positiv laddning mitt inne i guldatomen – en positivt laddad ytterst liten kärna. Bara de partiklarna som träffade rakt på en guldatomkärna reflekterades tillbaka.

Share this post