Blogga

Vad ar en atom och vad bestar den av?

Vad är en atom och vad består den av?

En atom består av en atomkärna, som innehåller protoner och neutroner. Protonerna ger kärnan en positiv laddning. Runt atomkärnan kretsar negativt laddade elektroner. Ett grundämne är ett ämne som bara innehåller ett slags atomer.

Vad är skillnaden mellan en molekyl och en jon?

En jon är en laddad atom. Laddningen bestäms av hur många elektroner den har. En molekyl är flera atomer som sitter ihop.

Är joner atomer?

Joner är atomer som antingen har förlorat elektroner eller har extra elektroner. De är som atomer med laddning. Positiva och negativa laddningar dras till varandra. När de sätts ihop, bildas en jonförening.

När en atom blir en jon?

Det som sker när elektronen lämnar sitt skal är att det blir en obalans i den elektriska laddningen i atomen. Elektronen lämnar atomen och då blir andelen positiva protoner fler än negativa elektroner och atomen övergår till en enhet som kallas för en positivt laddad jon.

Kan en molekyl vara en jon?

En jon är en atom eller molekyl som har en elektrisk laddning. Det vill säga att den inte har lika många elektroner som protoner. Den enklaste jonen är protium (en vätejon, en positiv laddningsenhet, H+). (sulfatjon) och Al3+ (Aluminiumjon).

Är molekyl och molekylförening samma sak?

Jonföreningar och molekylföreningar är båda två typer av kemiska föreningar. Går man vidare ännu längre så är även molekylföreningar ett samlingsnamn som innehåller olika typer av molekyler, t. ex. molekyler med två likadana grundämnen och molekyler med två olika grundämnen som sitter ihop.

Sedan 1930-talet vet vi att atomer består av tre sorters partiklar. I mitten av atomen – i atomkärnan – finns protoner och neutroner. Och runt atomkärnan finns det elektroner. Först tänkte man sig att elektronerna kretsade runt kärnan, som planeter runt solen.

Hur är atomens uppbyggnad?

Atomen består av en mycket liten kärna som innehåller positivt laddade protoner och oladdade neutroner. Antalet protoner, som är samma sak som atomnumret, bestämmer vilket grundämne det är. Väte har till exempel atomnumret 1 eftersom det finns en proton i kärnan.

Share this post