Populära

Vad kostar 1 liter metanol?

Vad kostar 1 liter metanol?

Det finns flera beräkningar på kostnaderna att producera E-metanol, från 3,29 kr per liter och uppåt. Rimligast är kanske intervallet 8 – 12 kr per liter E-metanol. E-metanol är starkt kopplade till El-priset. Lägsta pris för nollresultat i exempelkalkylen ovan är ett säljpris om 6,5 kr/liter metanol.

Vad kostar det att tillverka etanol?

Ett amerikanskt företag ska börja sälja hembränningsapparater som ska producera etanol för bilbränsle. Tillverkningskostnaden sägs bli 1,50 kronor per liter. E-Fuel 100 Micro Fueler är en hembränningsapparat för personligt bruk. Men etanolen som tillverkas ska inte hamna i snapsglaset.

Hur mycket sprit i spritkök?

Ett spritkök tänder du med T-röd. Det kallar också T-sprit eller rödsprit. Det kan du köpa i vanliga mataffärer bland städgrejerna. Vätskan är rosa och det finns i en stor röd flaska, så det är svårt att missa.

Vilket bränsle till RC bil?

Nitro Bränsle för RC Bilar innehåller en blandning av nitrometan och olja. Bränsle klassas av procenthalt av nitrometan så 15% nitro Bränsle innehåller 15% nitrometan och 85% olja och andra ingredienser.

Varför inte metanol?

SVAR: Vi kommer säkert i en framtid att få se metanol som låginblandning men idag finns några hinder för ren metanol. Energivärdet är lägre än etanol och det krävs annan utrustning på fordon. Giftighet och att metanol brinner med osynlig låga samt är starkt korrosivt/lackskadande gör att oljebolagen undviker metanolen.

Varför metanol speedway?

Speedway-motorcyklar behöver ett högoktanigt bränsle, därför körs de på ren metanol. I USA har amerikanska Formel 1 bilar också körts på ren metanol. Under 1980-talet fanns i Kalifornien ca 14.000 bilar, som kördes på M85, dvs 85 procent metanol och 15 procent bensin.

Är det olagligt att tillverka etanol?

Från den 1:a juli blev det dessutom lagligt att under vissa villkor etanolkonvertera sin bil i Sverige. Att tillverka sitt eget bränsle är något som lockar många och nu finns det produkter anpassade för det. Bild på E-Fuel100 MicroFueler där 100 står för antalet procent etanol.

När lönar det sig att köra på etanol?

Efter senaste höjningen av bensinpriset är det klart lönsamt att tanka E85 om man har möjlighet till det. En bensinförbrukning på 6 l/100km och en merförbrukning av ca 30% vid körning på E85 sparar man ca 1:-/liter av skattade pengar. Givetvis under förutsättning att man ändå byter olja efter högst 1500 mil.

Share this post