Trendig

Ar det tillatet att jobba in lunchrasten och ga hem tidigare?

Är det tillåtet att jobba in lunchrasten och gå hem tidigare?

Som arbetsgivare vill vi att personalen tar rast. Annars är det risk att de gör fel på grund av trötthet, vilket äventyrar patientsäkerheten. Att systematiskt hoppa över rasten för att gå hem tidigare innebär en arbetstidsförkortning, det är inte acceptabelt, säger han.

Får man jobba mer än heltid?

Arbetstagare får arbeta allmän övertid högst 48 timmar under fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock högst 200 timmar under ett kalenderår. Ingen får arbeta mer än 150 timmar extra övertid under ett kalenderår.

Får man ändra arbetstider?

En arbetsgivare har som huvudregel rätt att fritt fördela och leda arbetet på arbetsplatsen. Att göra ändringar i arbetstiden är en del av denna rätt, men självklart måste de nya arbetstiderna och schemat följa de lagar som finns (vilket inte verkar vara något problem i ditt fall utifrån det du har angett).

Vad händer om man jobbar mer än 200 timmar övertid?

För att få extra övertid måste du kräva dispens hos Arbetsmiljöverket. Kompensationsledigheten har ingen betydelse för övertiden. Det är bara ett sätt som du kompenserar övertiden för. Sammanfattningsvis måste du söka dispens hos Arbetsmiljöverket om du vill att arbetstagaren ska jobba mer övertid.

Får man jobba in lunchen?

Enligt arbetstidslagen ska en arbetstagare ha en rast senast efter 5 timmars arbete. Själva lagen säger ingenting om hur lång rasten ska vara, men enligt arbetsmiljöverkets riktlinjer ska rastens längd vara minst 30 minuter. Unionen anser att rasten bör vara omkring 60 minuter.

Har man rätt till Frukostrast?

I arbetstidslagen hittar du regler om raster och pauser, men det finns inga exakta regler om hur långa och många pauserna ska vara. Arbetsgivaren ska dock ordna arbetet så att du kan ta de pauser som behövs för att gå på toaletten eller dricka vatten.

Får man jobba mer än heltid två jobb?

Rådgivarens svar Det är helt okej att vara anställd hos fler arbetsgivare samtidigt, det finns inget i lagen som säger att du inte får ha fler anställningar samtidigt. Du bör däremot kolla igenom ditt anställningsavtal och eventuellt kollektivavtal från din framtida arbetsgivare.

Har fått två jobberbjudanden?

Återigen, var ärlig. Har du fått ett jobberbjudande kan det vara svårt att fatta beslut innan du fått ett erbjudande från jobb nummer två också. Var öppen med det och beskriv din situation för rekryteraren – kanske går det att skynda på rekryteringsprocessen något eller få reda på mer detaljer om tjänsten?

Kan arbetsgivaren ändra mina arbetstider?

Att göra ändringar i scheman och dylikt ingår i arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. En arbetsgivare ska dock enligt arbetstidslagen ge besked om ändringar minst 2 veckor i förväg (se 12 § arbetstidslagen).

Hur många fridagar på 4 veckor?

Enligt kollektivavtalet ska man även ha 9 fridagar per 4-veckorsperiod. Motsvarande antal dagar ska gälla vid längre beräkningsperioder/schemaperioder. Utöver arbetstidslagens och kollektivavtalets regleringar behöver man titta på schemat utifrån ett arbetsmiljöperspektiv och därmed vila och återhämtning.

Vad händer om man har för mycket övertid?

Många tror felaktigt att man har avtalat bort övertiden och alla regler som finns kring arbetstid, men det innebär att du har gjort en uppgörelse med din arbetsgivare om att ersättas med exempelvis högre lön eller extra semesterdagar för den övertid du jobbar.

Kan man få böter om man jobbar för mycket?

I de flesta fall är dock sanktionsavgiften differentierad, vilket innebär att stora arbetsgivare får betala mer än små arbetsgivare. Avgiften på sanktionen beräknas då efter antalet sysselsatta i företaget eller organisationen. Både anställda och inhyrda räknas, oavsett om de arbetar heltid eller deltid.

Share this post