Blogga

Vilka ar varianterna av stal som bygger pa halten av legeringsamnen?

Vilka är varianterna av stål som bygger på halten av legeringsämnen?

En vanlig indelning bygger på halten av legeringsämnen: Kolstål är ett ”enklare” stål med kol som legeringsämne och därutöver vanligen mindre mängder kisel och mangan. Kolhalten är vanligen 0,01 %-1,3 %, halten kisel under 0,3 % och halten mangan under 0,8 %. Kolstål används exempelvis för framställning av bilkarosser.

Vad är Låglegerade stål?

Låglegerade stål kännetecknas av att de legerats med, upp till några procent, hållfasthetshöjande legeringselement. Dessa stål används också i stor utsträckning där krav ställs på en speciall hållfasthet vid förhöjd temperatur. Låglegerande stål är är ofta avsedda för viss typ av värmebehandling tex. seghärdning.

Vad har stål för egenskaper?

De viktigaste egenskaperna hos stål är stor formbarhet och hållbarhet, hög draghållfasthet och sträckgräns samt god termisk ledningsförmåga. Förutom dessa viktiga egenskaper är den mest karakteristiska hos rostfritt stål dess motståndskraft mot korrosion.

Vilka legeringar finns det?

Lista över legeringar

  • Aluminiumbrons (koppar med 5–11 % aluminium)
  • Arsenikbrons.
  • Berylliumbrons (koppar med nickel och beryllium)
  • Blybrons (74–76 % koppar, 15–20 % bly, 4–8 % tenn, 1–2 % nickel)
  • Fosforbrons.
  • Klockbrons (78–85 % koppar, 15–22 % tenn)
  • Kanonmetall (90 % koppar, 10 % tenn, ofta med tillsats av fosfor)

Vad är normalisering stål?

Normalisering har som syfte att ge stålet en enhetlig och finkornig struktur. Processen används för att erhålla en förutsägbar mikrostruktur och en försäkran om stålets mekaniska egenskaper.

Vilken är högsta kolhalten i olegerat stål?

Kolhalten är avgörande för järnets egenskaper. Är kolhalten högst 2% används beteckningen stål. Är kolhalten i järnet är 2-5% så kallas det för gjutjärn. legerat stål innebär att det kan finnas fler ämnen inklusive järn och kol, dessa ämnen kallas legeringsämnen ex på ett sådant ämne är krom.

Share this post