Trendig

Hur fungerar en Narkosapparat?

Hur fungerar en Narkosapparat?

SYNERGI. Generell anestesi, d v s narkos, består av en kombination av ett sömnmedel och ett kraftfullt verkande smärtstillande medel, d v s en opioid eller det mindre potenta medlet lustgas. Man utnyttjar därvidlag den potentiering som sömnmedel och opioider har på varandra.

Vad är Anestesigas?

Det finns två grundläggande typer av anestesi: generell anestesi, där patienten sövs ned, och lokal eller regional anestesi, där man blockerar känseln i en viss del av kroppen. Vid generell anestesi använder man olika typer av anestetika i form av gaser (anestesigaser eller inhalationsanestetika) och injektionsvätskor.

Vilket narkosmedel används?

Nuförtiden är det förutom Isofluran bland annat Sevofluran och Desfluran som används som inhalationsmedel för narkos. Sevofluran dominerar marknaden i Europa och Japan medan Desfluran används mest i USA. Redan på 60-talet prövades den inerta ädelgasen xenon för första gången som anestesigas.

Vad händer vid narkos?

Narkos, eller sövning som det även kallas, innebär att du inför en operation eller undersökning blir sövd med hjälp av läkemedel. Den djupa sömnen tillsammans med smärtstillande läkemedel gör att du slipper ha ont och ta del av det som händer under operationen eller undersökningen.

Vad gör en anestesisjuksköterska?

Narkossjuksköterska är en specialistsjuksköterska som mestadels arbetar på operationsavdelning med att självständigt söva patienter, ge olika form av bedövning, assistera narkosläkare vid tex ryggbedövning eller olika form av nervblockader, övervaka och ge avancerad vård under pågående operation.

Vad gör man som narkosläkare?

Som narkosläkare är du ansvarig för att leda och utbilda det lokala narkosteamet samt ha tillsyn över rutiner för narkos och smärtlindring innan, under och efter operation i samarbete med det medicinska teamet.

Vad är malign hypertermi?

Malign hypertermikänslighet är en ärftlig muskelsjukdom som ger symtom under sövning med vissa narkosmedel. Läkemedlen som används vid narkosen utlöser då ett akut tillstånd som kan vara livshotande och beror på en extrem ökning av ämnesomsättningen i muskelcellerna.

Hur många dör av narkos i Sverige?

Den totala mortaliteten var i genomsnitt 46,1 per 100 000 anestesier, men varierade från 31,2 till 148,9 per 100 000 anestesier mellan de största och de minsta sjukhusen. Svensk förening för anestesi och intensivvård, SFAI, har som motto ”sophiens suscitans”, vilket fritt kan översättas till säker sömn.

Hur vanligt är det att dö av narkos?

Share this post