Ny

Hur har glas utvecklats genom historien?

Hur har glas utvecklats genom historien?

För 2 000 år sedan uppfanns glasblåsarpipan, troligen av fenicierna som levde i Syrien. Dessutom startade de också masstillverkning av blåst glas. Under samma tid anlades det även en mängd glashyttor i kejsartidens Rom, och romarriket spred konsten att tillverka glas till alla sina kolonier.

Vart tillverkas glas?

Bruken som gör konstglas finns i Glasriket i Småland. De handblåsta glasen kan slipas, gravas, etsas och målas. Maskintillverkat glas som planglas för fönster och isolering samt förpackningsglas gjuts i form. Varje vardag krossas 700 ton glasförpackningar av Svensk Glasåtervinning.

Vad har glas för nackdelar?

Nackdelar med glas

  • Framställningen kräver mycket energi och vatten.
  • Svårt att packa platseffektivt vid transport.
  • Väger mycket, vilket ökar materialets klimatpåverkan i samband med transport i förhållande till andra lättare material.
  • Det går åt mycket energi vid återvinningen.

Vilka råvaror används för att tillverka glas?

Användningsområde för glas Glas används t ex som fönster, konst, förpackningar, i byggkonstruktioner, möbler, inom informations- och kommunikationsteknik, elektronik, optik, medicin m m. Glasen har skiftande kemisk sammansättning beroende på vad de ska användas till.

Vad är gjort av glas?

glas (av medellågtyska glas; gemensamt germanskt ord med grundbetydelsen ’glans’), en amorf (ickekristallin) produkt (vanligtvis transparent) som framställs genom att sand och alkalier smälts tillsammans med t. ex. kalk och blyoxid.

Hur har utvecklingen av glas påverkat oss i samhället?

Materialet användes då troligen till dricksglas, smycken, prydnader och karaffer. Nu använder vi glas till fönster, dricksglas, skålar, prydnadsföremål, glasögon, flaskor, burkar, lampor, förstoringsglas, kikare, mikroskop och glaskeramikhäll etc.

Vad är fördelar och nackdelar med glas?

Materialet glas har många fördelar. Bland annat att det ger ett komplett skydd mot luft, vätskor och lukter. Därför är glas ett bra förpackningsmaterial om man utgår ifrån hur väl det packar matvaror. En nackdel med materialet är att det släpper in ljus, vilket exempelvis kartongförpackningar inte gör.

Är glas bättre än plast?

Plast inte alltid sämst Det gör valet mellan krossade tomater i en konservburk och en fyrkantig kartongförpackning lätt. Den utskällda plasten är inte alltid av ondo. – Jämfört med aluminium och glas är plast ett väldigt lätt material som har en bra barriärfunktion som förhindrar matsvinn, säger Katrin Molina-Besch.

Share this post