Blogga

Vad ar Alfasyra?

Vad är Alfasyra?

Alfasyran i humlen är det som ger beska. Olika sorters humle har olika hög alfasyra och det mäts med skalan IBU (International Bittering Units). Humlen innehåller en stor mängd olika aromatiska oljor som gör att öl får toner av allt från grapefruktskal till tallkåda. En gammal, välkänd sort som används till öl.

Vilken Humlesort?

Förvaring

Namn Ursprung Betasyra
Hallertau USA 3,5 – 5,5
Hallertauer Gold
Hallertauer Mittelfrüh Tyskland 3 – 5
Hallertauer Tradition Tyskland 3 – 6

Vad ger beskan i öl?

Beskan i öl kommer från humlen och balanserar sötman från malten. Olika ölstilar har olika beskanivåer. Vi på Systembolaget använder både IBU och vår smakklocka för beska.

När ska man tillsätta humlen?

Vanligast är att man tillsätter mera humle när det är 5 min kvar av koket men det kan variera allt från 15-10-5-3-1 minuter innan koket avslutas. Denna humlen kallas då för aromhumle. Aromhumle smaken finns mest i skummet.

Hur smakar veteöl?

Korn är det vanligaste sädesslaget vid öltillverkning men i veteöl är minst hälften av kornmalten utbytt mot vetemalt. Beskan är ofta låg och speciella jäststammar ger aromer av ljust bröd, banan och kryddnejlika.

Vad är Aromhumle?

Aromatiska humlesorter har ofta låga halter av alfasyra. Syftet är att bidra med aromer, snarare än beska. Karaktären hos olika sorters humle skiftar stort och sätter tydlig prägel på många ölstilar.

Hur används humle i öl?

Humle ger beska, smak och friskhet och har dessutom en konserverande effekt på ölet. Humle bidrar även till ölets skumbildning och skumfasthet. Med humle menar en bryggare den obefruktade honblomman (koppan).

Hur man brygger öl hemma?

  1. Mäskning. Malten innehåller stärkelser som omvandlas till socker när man mäskar.
  2. Lakning. Vörten sköljs sakta med hett vatten (cirka 80 grader) för att skölja ur allt socker.
  3. Kok. Vörten kokas kraftigt i minst en timme.
  4. Kylning. Efter att koket är klart kyls vörten ner till önskad jästemperatur.
  5. Jäsning.
  6. Flasktappning.

Är ale besk?

Smakmässigt har den har en tydlig beska med mycket frukt och humle i smaken. Näst efter te brukar man kalla bitter för Englands nationaldryck. Belgisk ale som oftast är både söt och fyllig. Ölet får oftast jäsa två eller tre gånger vilket ger ett fylligt och smakrikt öl, ofta med en markerad beska och viss sötma.

Kan öl vara korsord?

Synonymer till öl

  • mjöd,
  • starkbock,
  • starkbärs,
  • starkbertil,
  • bira,
  • bärs,
  • bärsa,
  • pilsner,

Hur mycket humle ska man ha?

1-2 gram humle per liter brukar vara lagom. Låt det dra max en vecka, annars kan det blir för gräsig smak. Det kan vara en idé att tillsätta socker under kokning så att ölet jäser ut mer och blir torrare. Mindre maltighet, mer humlekaraktär.

Hur länge koka vört?

Koket (även kallat vörtkok) innebär att man kokar vörten i 60-90 minuter, samtidigt som man tillsätter humle. Koket har följande uppgifter: Beska och smak tillsätts genom att man tillför humle i koket. Humlen som tillsätts tidigt ger beska medans den som tillsäts i slutet ger arom och smak.

När ska man plocka Humlekottar?

Sv: Skörd av humle Skörda kottarna precis när de börjar få lite lätt ljusbruna fläckar. Om du tittar inne i en kotte så ska det finnas gott om gula frön, lupulin. Finns det inte så är det inte någon idé att använda dem. Jag brukar skörda i slutet av september/början på oktober.

Share this post