Trendig

Vad ar Karborundum och vilken funktion har det?

Vad är Karborundum och vilken funktion har det?

Kiselkarbid, kemisk formel SiC, är en kemisk förening som tack vare sin hårdhet används som slipmedel och tack vare sin eldfasthet som material i deglar och ugnar.

Vad är det hårda i hårdmetall?

Hårdmetall består främst av: Volframkarbid (WC) – vilket utgör den hårda fasen med en andel på mellan 70 och 97 %, Kobolt (Co) – vilket är ett bindemedel med en andel på mellan 3 och 27 %

Vad är ett HSS verktyg?

HSS (High speed steel) HSS-snabbstål ersatte det tidigare populära kolstålet vilket ledde till ökade skäregenskaper och värmebeständighet. HSS är ett standardmaterial för universell användning och ett bra val i lite mjukare stål som exempelvis konstruktionsstål och låglegerade stål < 900N/mm2.

Vad betyder Coromant?

Idag är Coromant Capto (latin för ”jag griper”) ett etablerat system och en ISO-standard över hela världen.

Vad gör en metall hård?

Metaller kan vara mjuka eller hårda Större stycken av metall kan vi forma genom att först värma dem och därefter slå på dem med en hammare. Det som händer när vi formar metallen är att atomerna flyttar sig i kristallen.

Vad står HSS för borr?

Metallborr har samma diameter längs hela sin längd och de har en spets som slipats i en vinkel på 118°. Dessa borr kallas även snabbstålsborr eller HSS-borr (High Speed Steel).

Hur hårt är snabbstål?

Snabbstål behåller nämligen sin hårdhet upp till 600 °C utan att dess egenskaper minskar nämnvärt. Denna speciella egenskap erhålls genom hög halt av legeringsämnena volfram, krom, molybden och vanadin som alla binds kemiskt till kolet och bildar karbider, samt kobolt som gör stålet mer elastiskt och värmebeständigt.

Vad är Coromant borr?

Coromant Delta Lött hårdmetallborr för hål med snäva toleranser. Coromant Delta® är ett allround-borr för de flesta material och kompletterar CoroDrill Delta-C vid mindre stabila betingelser och större diametrar. Höga krav på håltolerans och ytjämnhet. Bra spånavgång ger tillförlitligare bearbetning.

Vad gör Sandvik Coromant?

Sandvik Coromant är ett svenskt varumärke och företag som säljer verktyg och tjänster inom skärande bearbetning. Produkterna används för att forma metallkomponenter inom exempelvis maskintillverkning, flygindustri, bilindustri, medicinteknik och energiproduktion.

Vad är typiskt för metaller?

En metall brukar definieras av att den är ett grundämne (element) med metalliska egenskaper. En metall har till exempel hög glans, hög elektrisk och termisk ledningsförmåga och en god formbarhet. Aluminium och järn är två av de fyra vanligaste ämnena i jordskorpan.

Share this post