Allmänning

Vad ar en Inomhusbrandpost?

Vad är en Inomhusbrandpost?

Inomhusbrandpost. Inomhusbrandposter finns där en brand kan bli stor eller få en snabb spridning, exempelvis i lagerlokaler och industrier. Inomhusbrandposter finns även ofta i hotell och skolor. Inomhusbrandposternas slangar ska nå överallt i lokalen även när inredning finns på plats.

Vilken höjd ska en brandsläckare sitta på?

Släckaren ska hängas på en höjd som gör att den snabbt och lätt kan användas. Normalt ska handtagets höjd över golv vara max 1 meter och behållarens nedersta del ska placeras minst 1 dm över golv. Brandredskapsskylt ska placeras på en höjd som gör den synlig över möbler, dörrar och andra hinder.

Vad är förutsättningen för att ett fordon är utryckningsfordon?

För att fordonet sedan ska få anges som ett utryckningsfordon måste dispens medges av Transportstyrelsen. Det måste finnas ett tydligt motiv som innebär ”fara för liv eller egendom” för att dispens skall medges.

Vilken typ av brandsläckare i hemmet?

Vi rekommenderar att du har en pulversläckare med 6 kg pulver och brandfilt, då kan du släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i ett rum. Med en 6 kg pulversläckare har personer som inte har vana att släcka bränder goda förutsättningar att släcka en brand som kan uppstå i en bostad.

Hur fungerar en brandpost?

Man skruvar på vattnet med en brandpostnyckel så att rent vatten kommer upp ur brunnen. Sedan dras brandposthuvudet på plats med enbart handkraft. Används verktyg finns risk att röret spricker. Detta kan få brandposthuvudet att skjuta iväg då trycket i brandpostnätet ligger på 600-800 kPa.

Kan en brandsläckare innehålla syre?

Koldioxid-/kolsyresläckare En släckare med gas, effekten uppnås genom att gasen verkar som termisk barlast och sänker temperaturen i flammorna, gasen tränger även bort syre vilket kväver elden. Den stora fördelen är renheten.

Vad är det i en pulversläckare?

Pulvret är ofta irriterande och intensiv inandning av pulver eller kraftig stråle mot ögat från pulversläckare kan innebära risk. Brandsläckare med vatten kan innehålla frysskyddsmedel som t. ex. etylenglykol eller kalciumklorid som kan vara farligt att få i sig eller på sig.

Share this post