Trendig

Vad gor man med en gammal pulverslackare?

Vad gör man med en gammal pulversläckare?

Så gör du med din gamla släckare En pulversläckare bör bytas ut efter 10 år. Gamla brandsläckare som ska kastas tas omhand på Sysavs återvinningscentraler som farligt avfall.

När ska man använda skumsläckare?

Skumsläckare. Skumsläckare består i huvudsak av vatten vilket gör det enkelt att tvätta bort efter en släckning. Skummet kväver elden genom att lägga sig som ett täcke som förhindrar syretillförseln och fungerar bra vid bränder i vätskor eller fasta organiska material.

Hur länge håller en skumsläckare?

Om pulvret inte rinner inuti brandsläckaren så kan pulvret klumpat ihop sig och måste då servas för att fungera. En skumsläckare ska lämnas in för service var 5:e år, kontrollera tryckmätaren att pilen står på det gröna fältet med jämna mellanrum.

Vad är det i en pulversläckare?

Pulversläckare. Klass ABC eller klass BC. Pulver är det mest effektiva släckmedlet räknat per vikt. Det kyler branden genom tillförsel av något slags salt av en positiv natrium-, kalium- eller kalciumjon tillsammans med en negativ klorid-, (väte)fosfat-, (väte)karbonat- eller sulfatjon.

Hur vet man om brandsläckaren är gammal?

Rekommendationen är att en pulversläckare byts då den är 10 år gammal. Tryckladdad släckare har en mätare som visar trycket. Står visaren på grönt ska den vara okej.

Vad ska du göra med den använda brandsläckaren?

Lyft upp brandsläckaren i det nedre handtaget och håll slangens munstycke med den andra handen. Sikta mot brandhärden, rikta munstycket mot lågornas bas. Tryck ner det övre handtaget helt. Gå närmare och sprid ut släckmedlet över brandhärden genom att göra svepande rörelser med munstycket.

Vilken typ av brandsläckare bör man ha i sitt hem enligt Räddningsverket?

Räddningsverket rekommenderar vidare en handbrandsläckare som är provad och godkänd enligt SS-EN 3-7:2004, och helst med en hög effektivitetsklass, minst 43A 233B C.

Kan brandsläckare bli för gammal?

Hur gammal kan en handbrandsläckare bli innan man byter den? Rekommendationen är att en pulversläckare byts då den är 10 år gammal. Tryckladdad släckare har en mätare som visar trycket. Står visaren på grönt ska den vara okej.

När är en brandsläckare för gammal?

En pulversläckare kan fungera i upp till 15 år om den placeras torrt och kontrolleras regelbundet. Konsumentverket rekommenderat att alla handbrandsläckaren kontrolleras var femte år. Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en gång, sedan måste de laddas om.

Vad innehåller en brandsläckare?

Koldioxidsläckare/Kolsyresläckare (B-släckare) Koldioxid är ett gasformigt släckmedel som innehåller koldioxid i vätskefas. Den tränger bort luften och kväver branden. Koldioxid fungerar för brand i vätskor såsom olja och lämpar sig därför bra i restaurangkök (alternativt ska en fettbrandsläckare väljas).

Vad är det i en brandsläckare?

Släckpulvret angriper och avbryter förbränningsprocessen och bildar dessutom ett skyddande skikt på glödbildande ämnen. Detta skikt förhindrar effektivt återantändning. Vid sprutning bildas ett kraftigt pulvermoln som snabbt täcker brandhärden. Släckningsverkan förstärks av en rad kemifysikaliska processer.

Share this post