Allmänning

Vad har en skyddskommitte for uppgifter?

Vad har en skyddskommitté för uppgifter?

Skyddskommittén ska inte bara delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet, den ska även ha koll på utvecklingen i frågor som rör såväl fysisk, som organisatorisk och social arbetsmiljö. Det finns ett antal frågor som skyddskommittén enligt arbetsmiljölagen ska behandla.

Vad är en skyddskommitté och när måste man ha en sådan?

Vid ett arbetsställe, där minst femtio arbetstagare regelbundet sysselsätts, ska det finnas en skyddskommitté, sammansatt av företrädare för arbetsgivaren och arbetstagarna. En skyddskommitté ska tillsättas även vid arbetsställen med mindre antal arbetstagare, om det begärs av arbetstagarna.

När har man skyldighet att utse en skyddskommitté på arbetsplatsen?

En skyddskommitté ska finnas vid arbetsplatser där minst 50 personer är anställda eller om de anställda begär att det ska finns en skyddskommitté. När en arbetsplats har fått ett nytt skyddsombud ska den fackliga organisationen eller de anställda som valt skyddsombudet anmäla det till arbetsgivaren.

Vad gäller vid sekretessmarkering?

En sekretessmarkering innebär inte någon absolut sekretess för skyddade uppgifter. Vid en begäran om utlämnande av personuppgifter ska varje myndighet själv göra en skadeprövning. Vid bedömningen kan myndigheten komma fram till att efterfrågade uppgifter i vissa fall kan lämnas ut.

Varför samverkansavtal?

Syftet med ett samverkansavtal är att skapa förutsättningar för en tidig och aktiv dialog kring bland annat verksamhet, ekonomi och arbetsmiljö. Avtalet får inte understiga det som är reglerat i MBL, AmL och FML, utan kan genom den lokala anpassningen underlätta samverkansarbetet.

Vad är huvud skyddskommitténs roll?

Skyddskommittén ska delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet och följa upp det. Kommittén har även som uppgift att omvärldsbevaka utvecklingen av förebyggande arbete och skydd för att motverka ohälsa och olycksfall.

Vilka frågor bör tas upp av en skyddskommitté?

Exempel på frågor som skyddskommittén kan ta upp är företagshälsovård, användning av farliga ämnen, arbetsmiljöutbildning och rehabilitering. Gruppen ska också vara med och diskutera eventuella förändringar av lokaler, arbetsmetoder och organisation.

Vilka arbetsmiljöåtgärder ska dokumenteras i en handlingsplan?

Ni ska i en skriftlig handlingsplan dokumentera de arbetsmiljöåtgärder som ni anser behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall och som ni inte genomför omedelbart. I handlingsplanen ska anges när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ska se till att de genomförs.

Vem utser skyddskommitté?

Representanter för arbetstagarna utses av facket. Om arbetsplatsen saknar facklig organisation utses representanten av arbetstagarna. Minst en av representanterna ska vara skyddsombud. Ordförande och sekreterare i skyddskommitté utses av arbetsgivaren.

Vem väljer huvudskyddsombud?

Skyddsombuden väljer, inom den egna gruppen, huvudskyddsombud. Huvudskyddsombudets uppgift är framförallt att samordna skyddsombudens verksamhet. Huvudskyddsombudet kan också vara det ombud som arbetsgivaren först kontaktar i övergripande frågor.

Vem får sekretessmarkering?

I 5:5 OSL regleras det som kallas sekretessmarkering. Förutsättningen för att en myndighet ska få sekretessmarkera en allmän handling är att det kan antas att hinder mot utlämnande av uppgift i handlingen föreligger enligt någon tillämplig sekretessbestämmelse.

Hur länge gäller en sekretessmarkering?

En sekretessmarkering är den minst ingripande formen av skydd av personuppgifter och regleras i 5 kap. 5 § OSL. I vanliga fall gäller denna i två år, men möjlighet att ansöka om förlängning finns.

Share this post