Populära

Hur lange ska gjutformen sitta?

Hur länge ska gjutformen sitta?

Plattan har härdat så mycket att man kan bygga på den, redan ett dygn efter gjutning. Vattna betongen måttligt den andra och tredje dagen efter gjutning. Om det är varm väderlek eller om gjutningen är stor, kan du behöva vattna i ytterligare 2 dagar. Redan efter två dygn kan du ta bort gjutformen.

Hur många lager armeringsnät?

När man armerar en betongplatta med traditionella nät, får man 4 lager armeringsnät på vissa ställen.

Vad är effektiv höjd?

Effektiva höjden är avståndet från konstruktionens överkant ned till armeringens centrumlinje.

Vilka faktorer bör man tänka på vid val av gjutform typ?

Det krävs ett noggrant förarbete när man ska bygga en gjutform, och det är flera faktorer som påverkar hur man bör gå tillväga – konstruktionens höjd och vikt behöver bland annat tas med i beräkningarna. Detsamma gäller för den temperatur som man ska gjuta i, eftersom betong härdar snabbare vid ett högre gradantal.

Vilket virke till gjutform?

Bygg en stabil gjutform En gjutform byggs vanligtvis av formplywood eller virke av olika slag. Formplywooden kan användas för enklare gjutningar medan virke lämpar sig bättre till de gjutningar som är mer krävande.

Hur mycket överlapp armeringsnät?

En bra tummregel är att alltid ha minst 50 mm mellan gjutform och armering för att undvika angrepp av rost. Vid skarvning av armeringsjärn är en överlapp av 60 cm rekommenderad för att inte hållfastheten skall minska.

Hur skiljer man B 500 BT från övriga Kamstål?

Ks600ST skiljer sig från övrigt kamstål genom att kammarna är placerade tätare, är mera “fyllda” och har samma lutning jämfört med det mera allmänna 500- stålet. Kamstängerna kännetecknas av tvärkammar på båda sidorna med längsgående fenor emellan.

Vad är ett Täckskikt?

Täckskiktet är avståndet mellan betongens yta och armeringsjärnen. Detta skikt är ett nödvändigt skydd mot korrosion och brand. Det finns standarder kring hur tjockt täckskiktet skall vara i olika konstruktioner. Detta anges i bygghandlingarna.

Hur tätt ska Formstag sitta?

Formstag-distansrör blir minst 15 mm innanför betongytan.

Share this post