Allmänning

Vad menas med att en grupps utveckling ar en standig process?

Vad menas med att en grupps utveckling är en ständig process?

Grupprocess Arbetsgrupper och individer befinner sig i en ständig form av utveckling eller process. Ibland upplevs utvecklingen stor, det sker mycket på en gång. Vissa förändringar är knappt märkbara, det är först när vi ser tillbaka på vad som skett som vi ser förändringen (Granér, 1994).

Vad kännetecknar den första fasen i modellen för grupputveckling?

Första stadiet: Tillhörighet och trygghet I det första stadiet visar medarbetarna behov av att bli accepterade i gruppen. De vill ogärna sticka ut genom att exempelvis uttrycka avvikande åsikter och konflikter undviks i det längsta.

Vad kännetecknar faserna i FIRO modellen?

FIRO står för Fundamental interpersonal relations orientation och är en teori om grundläggande mellanmänskliga relationer. Enligt teorin går varje grupp igenom ett antal faser från det att den bildas. I varje fas fungerar gruppen olika bra och har olika behov.

Vad påverkar en grupps arbete och utveckling?

När ett antal människor ska arbeta ihop mot ett gemensamt mål bildas en grupp. Gruppens dynamik och utveckling beror på flera olika faktorer såsom vilka personligheter deltagarna har, hur länge gruppen ska fungera tillsammans och hur pass mycket stress gruppen utsätts för.

Hur kan ledaren hjälpa gruppen vidare i sin utveckling?

Som ledare stödjer du genom att successivt ge medarbetarna ökat inflytande och ansvar, klargöra inbördes roller och underlätta för öppen och rak kommunikation. Genom ett coachande förhållningssätt möjliggör du för medarbetarna att själva lösa situationer och konflikter som uppstår i arbetet.

Vad är FIRO modellen?

Hur påverkas vi av grupptryck?

Experimenten visar att de flesta ”vanliga människor” kan påverkas av grupprocesser att göra felbedömningar och att bete sig illa mot andra. Men motsatsen gäller också; grupper kan lyfta individer att prestera över sin förmåga och att samarbeta och hjälpa andra i teamet.

När arbetsgruppen inte fungerar?

Arbetsgrupper som har otydligt definierade arbetsuppgifter, fel antal medlemmar, fel blandning av medlemmar, oklara regler etc får problem. För att kunna fungera optimalt behöver arbetsgruppen ha rätt stöd från den övriga organisationen i form av rätt utformat belöningssystem, HR-support, IT-stöd etc.

Share this post