Trendig

Hur gar tillverkningen av papper till?

Hur går tillverkningen av papper till?

Papper görs av hopfiltade fibrer. Idag används växtfibrer, som mals till pappersmassa, blandas med vatten, pressas, torkas och efterbehandlas. Dagens pappersmaskiner gör tusentals pappersark per minut. Det finns minst 50 000 olika användningsområden för papper.

Hur gör man papper steg för steg?

Papperstillverkning

  1. Mäldberedning. Fiberråvaran kommer till pappersbruket antingen som pumpmassa eller som balar eller rullar.
  2. Avvattning. I pappersmaskinen avvattnas, pressas och torkas mälden till ett färdigt pappersark.
  3. Pressning.
  4. Torkning.
  5. Papperets färdiggörning.

Hur påverkas miljön av tillverkningen av papper?

Produktionen sett i hela kedjan är effektiv och mer än 90 % av energin vid tillverkningen av papper är bioenergi. Det betyder att utsläppet av fossil koldioxid är lågt och därmed är klimateffekten liten. Industrin har arbetat länge med att minska utsläppen till luft och vatten – sedan 80-talet med ca 90 %.

Hur man gör papper av träd?

Från träd till papper – hur fungerar det? Och vad är det egentligen för skillnad mellan toalettpapper och hushållspapper? Detta är den fjärde filmen i filmserien ”Kemikalendern”, ett samarbetsprojekt mellan Chalmers, Molecular Frontiers, Göteborgs Universitet, Universeum och Untamed Science under Kemins år 2011.

Vad är gjort av papper?

I Sverige började vi använda papper under 1300-talet. Pappersprodukter fyller en mängd viktiga funktioner i dagens samhälle, exempelvis som förpackningsmaterial, för informationsförmedling och som hygienartiklar. Det ställs olika krav på de olika produkterna, och därför används olika typer av fiberråvaror.

Hur gör man papper själv?

Så här gör du:

  1. Riv pappret i småbitar.
  2. Lägg en näve uppblött papper i mixern och fyll på med ljummet vatten.
  3. Häll blandningen i baljan och gör om proceduren tills botten är täckt av massa.
  4. Det som behövs för att göra eget papper är förutom pappersmassa, en träram med finmaskigt nät och en ram utan nät, båda lika stora.

Är pappersindustrin miljövänlig?

Jämfört med vävd textil har nonwoven-material många fördelar. Produktionen är snabb, resurssnål och miljövänlig. Processen i pappersmaskin är typiskt sett mellan dubbelt så snabb och tio gånger snabbare per meter bredd än konventionell nonwoven, beroende på bruk och material.

Hur uppfanns papper?

Cai Lun
Elmer L. Gaden
Papper/Uppfinnare

Share this post