Hur mycket el förbrukar industrin?
Under 2021 uppgick elanvändningen i Sverige till 140 TWh. Industrin stod för 34 procent, vilket motsvarar 48 TWh. Elanvändningen i Sverige steg kraftigt fram till 90-talet, i takt med att elen ersatte oljan i energimixen.
När försvinner fossila bränslen?
Naturskyddsföreningen vill förbjuda försäljning av bensin och diesel samt förbjuda industrin att använda fossila bränslen – allt till 2030. Enligt föreningen är det både möjligt och nödvändigt. De fossila utsläppen måste ner till noll, och för att nå dit krävs ett förbud.
Hur fördelas användningen av energin från bränslet?
Under 2019 såg elproduktionens fördelning inom EU ut så här i storleksordning: Kärnkraft, 25,5 procent. Naturgas, 22 procent. Kolkraft, 15,5 procent.
Vilka är de största energislukarna i Sverige?
Producerar 65 TWh Den svenska pappers- och massaindustrin är en stor energislukare.
Vilken industri använder mest el?
Av Figur 9 framgår att massa- och pappersindustrin, järn- och stålindustrin och kemiindustrin tillsammans står för cirka 70 procent av industrins totala ener- gianvändning, men för endast en fjärdedel av pro- duktionsvärdet.
Hur länge kommer det finnas bensinbilar?
I Sverige föreslår nu en ny utredning att fossila drivmedel, bensin och diesel, fasas ut till 2040. Däremot verkar det enligt utredningen bli svårt att införa ett förbud mot att sälja nya bensin- och dieselbilar i Sverige.
När förbjuds bensinbilar?
Regeringen har som mål att förbjuda försäljningen av nya fossildrivna bilar 2030. Om MP får igenom sitt krav måste processen påskyndas rejält. Även Vänsterpartiet driver ett stopp för försäljning av nya fossilbilar 2025.
Hur är den procentuella fördelningen av de olika energikällornas produktion?
Kärnkraften stod för 51 TWh år 2021, vilket motsvarar 31 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Vattenkraften och kärnkraften kompletteras av vindkraft och kraftvärme. Vindkraften stod för 17 procent av den totala produktionen.