Allmänning

Har fem cirklar?

Har fem cirklar?

Enya ritar fem cirklar med medelpunkten i respektive A,B,C,D och E, så närliggande cirklar tangerar, dvs. precis nuddar varandra. I vilket hörn har den största cirkeln sin medelpunkt?

Hur många trianglar finns det i en Femhörning?

Vinkelsumman i en femhörning En femhörning kan vi dela in i tre trianglar med hjälp av två sträckor. Varje triangel har en vinkelsumma av 180°.

Vad är Vinkelsumman i en Femhörning?

en rektangel), femhörning eller ha ännu fler hörn. Allmänt är vinkelsumman i en månghörning $\left(n-2\right)\cdot180°$ där $n$ är antalet hörn i månghörningen. Du förstår att denna formel stämmer genom att dela upp en månghörning i trianglar där varje triangel har vinkelsumman $180°$.

Vad är Vinkelsumman av en stjärna?

Nu till stjärnorna. För en stjärna har vi något liknande men en observant person ser nu kanske att summan av yttervinklarna inte är 360 utan istället är 720 (två varv) eftersom man går två varv runt centrum om man vandrar längsmed polygonens sidor snarare än ett varv som i fallet med en simpel polygon.

Hur många cirklar ser du?

Totala antalet cirklar är = de yttre cirklarna + de inre cirklarna + cirkeln i mitten. Det rätta svaret var 9 cirklar!

Vilka Fyrhörningar finns det?

Vi tittar närmare på olika fyrhörningar:

  • Kvadrat. I en kvadrat är alla sidor lika långa och motstående sidor är parallella och alla vinklar räta.
  • Rektangel. I ett rektangel är motstående sidor lika långa och parallella.
  • Romb. I en romb är motstående sidor parallella och alla sidor är lika långa.
  • Parallellogram.

Vad kallas en 12 hörning?

Dodekagon[redigera | redigera wikitext] Dodekagon, tolvhörning, är en polygon med tolv hörn. En liksidig och likvinklig dekagon kallas för en regelbunden dodekagon.

Vad är vinkelsumman på en hexagon?

Vinkelsumman i en hexagon är 720° och varje hörn i en regelbunden hexgon har alltså innervinkel 120°. Namnet kommer från grekiskans hexa = sex.

Hur räknar man ut vinkelsumman i en hexagon?

Om vi tittar på en hexagon, ser vi att den kan delas in i fyra trianglar. Varje triangel har vinkelsumman 180 grader. 4*180=720. Det stämmer, eftersom vinkelsumman i en hexagon är 720 grader (källa: wikipedia).

Vad kallas en femuddig stjärna?

En stjärna utan de fem sammanlänkande strecken kanske kallas för pentagram ibland, men är i själva verket en femuddig stjärna. En femuddig stjärna inritad i en cirkel kallas pentakel.

Vad är summan av alla tre vinklar i en triangel?

Trianglars vinkelsumma (180°) En viktig egenskap hos trianglar är att en triangels vinkelsumma är lika med 180°. Vinkelsumman får vi genom att vi adderar storleken på triangelns tre vinklar. Denna summa ska alltså alltid vara lika med 180°.

Share this post