Allmänning

Hur far brandkaren vatten?

Hur får brandkåren vatten?

Den utrustning som används är normalt ett dimstrålrör, som finfördelar vattnet till droppar med en storlek mindre än 0,1-0,2 mm. Fram till början av 2000-talet användes regelmässigt släckbilar inom räddningstjänsten med pumpar som gav ca 1 MPa vid pumpen.

Vilka risker brand i fordon kan medföra?

också medföra risk för bensinbrand inom 100 meter om marken lutar. Använd explosimeter som beslutsstöd före- under- och efter insats. Vätgasfordon är sällsynta men torde vara farligast ur explosionssynpunkt.

Finns brandposter i Sverige?

Tillsammans med vår leverantör Rödhammarbolagen ser vi till att Sveriges brandposter renoveras istället för att skrotas. Det är en hållbar och långsiktig strategi som ger mindre belastning på miljön och bättre förutsättningar för framtiden – dessutom sparar det pengar.

Kan man släcka skogsbränder med saltvatten?

Vid lunchtid på fredagen började det brinna i Stångehamn i samband med grillning. Elden spred sig och det utvecklades till en cirka fyra kvadratmeter stor gräsbrand. Räddningstjänsten kom till platsen och kunde använda havsvatten att släcka med eftersom det brann så nära havet.

På vilka sätt kan man släcka en skogsbrand?

Det finns två huvudmetoder vid bekämpning av skogsbrand; den våta respektive torra metoden.

  1. Den torra metoden innebär att man skiljer bränslet från branden med brandgator.
  2. Den våta metoden innebär som det låter att man applicerar olika släckningsmedel på branden eller bränslet.

Hur många bilbränder i Sverige?

Det fanns 308 485 personbilar med el/hybrid och 4 635 582 personbilar med enbart fossila drivmedel, etanol och gas i Sverige i slutet av 20202. Bränder med el-/hybridbilar medför andra typer av risker än fordonsbränder med andra drivmedel (bensin, diesel, etanol och gas).

Är elbilar farliga vid brand?

Däremot brinner en elbil, av förståeliga skäl, annorlunda än en bensin- eller dieselbil. Det tar exempelvis lång tid för en brand att nå till elbilens batteri – och börja släppa ut den farliga gasen vätefluorid (HF), som även släpps ut i mindre mängder när en förbränningsbil med luftkonditionering brinner.

Hur släcker pulver?

Pulvrets släckeffekt erhålls huvudsakligen genom så kallad negativ katalys. Släckpulvret angriper och avbryter förbränningsprocessen och bildar dessutom ett skyddande skikt på glödbildande ämnen. Detta skikt förhindrar effektivt återantändning. Vid sprutning bildas ett kraftigt pulvermoln som snabbt täcker brandhärden.

Hur ofta ska man besikta brandsläckare?

En verkstadsgenomgång ska utföras vart 5 år för vätskesläckare och vart 10 år för pulver – och koldioxidsläckare enligt SS 3656. Med verkstadsgenomgång menas en fullständig kontroll av släckarens funktion och packningar samt att andra delar som slits eller åldras byts ut. Vid behov byts även släckmedel.

Vad är det för pulver i pulversläckare?

Pulversläckare. Klass ABC eller klass BC. Pulver är det mest effektiva släckmedlet räknat per vikt. Det kyler branden genom tillförsel av något slags salt av en positiv natrium-, kalium- eller kalciumjon tillsammans med en negativ klorid-, (väte)fosfat-, (väte)karbonat- eller sulfatjon.

Share this post