Rekommendationer

Vad beskrivs med begreppet exergi?

Vad beskrivs med begreppet exergi?

Exergi är arbete (ordnad rörelse) eller förmåga till arbete. Arbete är ett entydigt mått för kraften gånger vägen, t ex att lyfta upp ett föremål.

Vad är Energikvalitet exergi )?

Inom termodynamiken är exergi det maximalt tillgängliga mekaniska arbetet under en termodynamisk process, som leder till att systemet kommer i termodynamisk jämvikt med en värmereservoar. När systemets omgivning är reservoaren, är exergin noll när systemet och omgivningen uppnått jämvikt.

Hur räknar man exergi?

Då kan du beräkna det med hjälp av formeln Ep=mgh där Ep är den potentiella energin. @Affe: Exergi är den energi som teoretiskt kan omvandlas till arbete. T. ex är lägesenergi 100 % exergi, medan värmeenergi har lågt exergiinnehåll (hur mycket beror på temperatur m.m).

Vad är netto energi?

En foderråvaras eller ett foders energivärde kan beskrivas på olika sätt. Bruttoenergi är den energi som frigörs i form av värme när råvaran förbränns i rent syre. Nettoenergi är den energi som grisen kan använda för underhåll och produktion och är därför det mest precisa sättet att ange energivärdet i foderråvaror.

Vilken energi har högst Energikvalitet?

Energiformer som låter sig omvandlas helt och fullt till andra energiformer sägs ha högsta energikvalitet. Spillvärme, det vill säga termisk energi med låg temperatur, sägs ha usel kvalitet (vilket hörs på namnet).

Varför har el hög Energikvalitet och värme låg?

Elektrisk energi har hög kvalitet eftersom den lätt kan omvandlas till de flesta andra energiformer. Mekanisk energi har ganska hög energikvalitet genom att den relativt enkelt kan omvandlas till elektrisk energi.

Vad är Systemgränsen?

Systemgräns anger vilka relevanta processer som ingår i en produkts livscykel, det vill säga det relevanta systemet att studera. Det som inte ligger inom systemgränsen kallas helt enkelt omgivningen, resten av världen.

Vilken energiform är svårast att använda?

Elektrisk energi har hög energikvalitet eftersom den lätt kan omvandlas till andra energiformer. Värmeenergi har lägst energikvalitet då den är svårast för oss att omvandla och utnyttja.

Vad menas med att kemisk energi kan frigöras och omvandlas?

Överskottet av kemisk energi frigörs som ljusenergi och värmeenergi. Ett exempel på detta är när vi eldar ved: Reaktionen startas, molekylernas bindningar bryts, den kemiska energin frigörs och omvandlas till ljusenergi och värmeenergi. Elden skapar alltså värme och dessutom ljus runtomkring.

Share this post