Blogga

Vad kallas en kylanlaggning vars uppgift ar att leverera varmeenergi?

Vad kallas en kylanläggning vars uppgift är att leverera värmeenergi?

Fjärrkyla, storskaligt system för kylning som fungerar enligt samma princip som fjärrvärme.

Hur fungerar fjärrkyla?

Det är en teknik som innebär att man använder fjärrvärmenätets värme för att driva den kylmaskin som producerar fjärrkylan. I kylmaskinen utsätts vatten för ett kraftigt undertryck. Undertrycket gör att vattnet kokar – och förångas – redan vid en temperatur på cirka tre grader.

Vad är det för skillnad på fjärrvärme och fjärrkyla?

Fjärrkyla bygger på att kallt vatten distribueras i ett ledningsnät på samma enkla sätt som fjärrvärme. Tekniken är enkel – vatten kyls på ett ställe och distribueras via ledningar till kundens fastighet.

Vad kostar fjärrkyla?

Det genomsnittliga priset för fjärrkyla är 630 kr/MWh. Det finns dock stora variationer mellan den högsta prisnivån och den lägsta prisnivån där det högsta priset är 90 procent högre än den lägsta.

Vad gör en kylanläggning?

En kylanläggning är en anläggning som används för kylning, det vill säga att åstadkomma eller upprätthålla en temperatur, i en lokal eller ett ämne, som är lägre än omgivningens. Bland användningsområdena finns kyl- och frysförvaring av livsmedel och luftkonditionering, så kallad komfortkyla.

Vilken primärenergi har oftast fjärrkyla?

Produktionen av fjärrkylan har skett genom kylning från sjövatten under årets kallare perioder, eldrivna värmepumpar och kylmaskin, samt med en absorptionskylmaskin som förbrukar fjärrvärme. Totalt producerades 26 GWh fjärrkyla 2021.

Hur funkar frikyla?

Hur funkar det? Temperaturen i borrhålet är konstant cirka 0-5ºC året runt, och genom att cirkulera den svala vätska som finns i kollektorslingan skapas svalka till ditt hemmet. Det kallas frikyla, eller passiv kyla.

Vad är Absorptionskyla?

Ett sånt exempel är så kallad absorptionskyla. Det går till så att man använder spill- eller fjärrvärme för att driva kylmaskinen som producerar fjärrkylan. Vattnet i kylmaskinen utsätts för ett undertryck, vattnet kokas och förångas redan vid en temperatur på tre grader.

Hur effektivt är frikyla?

Faktiskt cirka 90 procent mer energi än vad som går åt när bergvärmepumpen genererar kyla med hjälp av moder jords lagrade svalka i berggrunden. – Om man står inför nyinstallation eller byte av bergvärmepumpen skulle jag verkligen rekommendera att ta en allvarlig funderare på att satsa på frikyla.

Vad kostar det med fjärrvärme?

Fjärrvärmekostnaden för ett småhus som använder 15.000 kWh per år är i snitt ca 13.700 kr/år, inklusive moms. Årskostnaden kan variera från 8.000 kr till 20.000 kr. Det dyraste nätet är alltså mer än dubbelt så dyrt som det billigaste. De flesta nät ligger dock i spannet 12 000-16 000 kr.

Share this post