Rekommendationer

Hur vet man hur stort element man behover?

Hur vet man hur stort element man behöver?

Storleken på det vattenburna elementet avgörs av rummets storlek och golvyta. I det nordiska klimatet med en normal takhöjd på 2–2,5 meter och standardisolering bör ni räkna på 70–75 watt för varje kvadratmeter golvyta som ska värmas upp. Det ger en riktlinje om hur stort vattenburet element som behövs för ett rum.

Hur justerar man element?

Stora element kan ställas på 1½ till 2. Riktigt små element kan ställas på ”en eller två kuggar” under 1. Anledningen till dessa ”ganska små värden” är att denna typ av ventil ”öppnar upp” flödet väldigt snabbt och man måste reglera denna injustering med de beskrivna värdena för att få balans i husets värmesystem.

Varför är inte hela elementet varmt?

I de absolut flesta fall är problemet att det lilla ventilstiftet inuti termostaten har fastnat under sommaren. I första hand ska du bara prova att trycka in det för att få i gång det igen. Om det inte går, så slå lätt på sidan av ventilen för att lossa eventuella avlagringar av kalk eller annat som kan blockera det.

Vad är en Returventil?

Returventilen är den ventil som sitter nertill på radiatorn vid utloppet, vars uppgift främst är att kunna stänga av flödet till radiatorn till returen vid eventuellt byte av radiator förutsatt att radiatorventilen fungerar som den ska.

Hur stor radiator behöver man?

För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter.

Åt vilket håll vrider man elementet?

1.2. Första steget är alltid att kontrollera så att termostaten står inställd på max. Då vet man att maximalt flöde är inställt. Vrid termostaten eller vredet moturs (eller motsols, eller vänstervarv, eller annan term som du föredrar att kalla det för).

Hur många kilowatt drar ett element på 1000 watt?

Strömförbrukningen på en elförbrukare räknas efter att det står på fullt under en timma. Ett 2 kw-element som går en halvtimme varje timme drar ju självklart 1 kw (1000 w) per timme i snitt.

Share this post