Frågor

Hur bryts material ned i kemisk vittring?

Hur bryts material ned i kemisk vittring?

Vid kemisk vittring bryts en bergart ned genom kemiska reaktioner, främst genom att den utsätts för mer eller mindre aggressiva processer av luft och vatten.

Vad är Solsprängning och hur sker det?

mekanisk vittring som orsakas av att bergarter utvidgas vid uppvärmning (av t. ex. solinstrålningen) och sedan krymper när de kyls ned (under natten).

Hur påverkar jordmånen av berggrunden?

Vid jordmånsbildning verkar kemisk och biologisk vittring på de lösa jordmassorna ovanför berggrunden, den s.k. regoliten. Det som då sker är att kemisk och fysikalisk vittring bildar vittringsprodukter, vilka sedan bearbetas av organismer.

På vilka sätt påverkar människor berggrunden?

Byggande och geoteknik Mycket av det moderna samhället bygger på storskaligt byggande, av vägar och järnvägar, tunnlar och broar, och av olika huskonstruktioner. Även här behövs geologiskt och geotekniskt kunnande för att grunden skall bli stabil så att ras kan undvikas.

Vad händer vid vittring?

Vittring innebär att bergets struktur förändras av fysikaliska, kemiska eller biologiska processer. Erosion är däremot en rent mekanisk process, som innebär att material på olika sätt, till exempel med hjälp av is, vatten eller vind, rycks loss från berggrunden och transporteras bort.

Vad händer när ett berg eroderar?

Jordens exogena krafter nöter ner berg, och plattar ut jordens yta. En av de exogena krafterna för med sig partiklar och sand från höga berg, hela vägen ut till havet. Den kraften kallas erosion. När mark eroderar är ofta vatten inblandat.

Vad är Temperatursprängning?

Temperatursprängning sker när berggrundens ytlager ofta ändrar temperatur. När so- len på dagen skiner på jordytan värms berggrundens ytlager upp, varför det utvidgas. På natten avkyls istället ytlagret, varför dess volym istället minskar.

Vart hamnar vittrat material?

rötters sprängverkan. Fysikalisk och kemisk vittring går hand i hand. Genom sönderdelning till mindre partiklar ökar den kemiska angreppsytan vilket leder till att den kemiska vittringen intensifieras. Den kemiska vittringen kan i sin tur leda till håligheter i vilket is och rötter kan utöva sprängverkan.

Vilka faktorer påverkar jordmånen?

Överallt där det förekommer en jord- eller bergart, luft, vatten och organiska substanser, så kallad förna, bildas jordmån. Dess egenskaper beror på faktorer som klimat, vegetation, djurliv, geologi och topografi. Jordmåner uppvisar i regel en utpräglad skiktning, så kallade horisonter, ner till cirka en meters djup.

Hur bryts bergskedjor ner?

När en bergskedja börjat uppstå sätter jordens nedbrytande krafter in. Nederbörd, rinnande vatten, vittring, frostsprängning, ras och glaciärer (på högre höjder) bidrar till att slipa ner och förändra bergskedjans yta.

Vad innebär kemisk vittring?

Den fysikaliska vittringen yttrar sig som sönderdelning till mindre partiklar medan den kemiska vittringen innebär en mer eller mindre fullständig upplösning och att mineralens och bergarternas kemiska sammansättning förändras. Den fysikaliska vittringen sker genom olika former av mekanisk påverkan, t.

Hur kan luft slipa berg?

Kemisk vittring Hur berg påverkas av den kemiska vittringen beror i första hand på vilka mineral den består av. Ett exempel är granitvittring; industrier släpper ut svavel i luften. Svavlet kommer i kontakt med fukt och bildar svavelsyra. När det regnar följer svavelsyran med regndropparna mot marken.

Share this post