Rekommendationer

Varfor blir glaset i kaminen sotigt?

Varför blir glaset i kaminen sotigt?

Men hur kan du undvika sot på glasen? Anledningen till att du får mycket sot kan vara att du har använt fuktig ved, har för lite drag eller att du har för lite tillgång till frisk luft. Försök därför att hålla träet torrt och se till att drag och luft är tillräckligt.

Hur vet man om spjället är öppet?

2. Lägg in ett vedträ diagonalt på botten och placera resterande vedträn ovanpå detta. 3. Spjället skall vara helt öppet tills veden är svart och brinner ordentligt.

Varför ryker det in när man eldar?

Det beror oftast på att det är för dåligt drag i skorstenen, dvs. luften cirkulerar inte uppåt. Det kan även ha uppstått ett så kallat ”kallras” vilket sker när luften avkyls och faller nedåt i skorstenen. Då bildas ett luftlock som gör att röken stannar i kaminen och läcker ut genom luckan.

När ska man stänga spjället kamin?

När glöden börjar falna och inga blå lågor syns kan du stänga spjället delvis. Försäkra dig om lufttillförseln så att glöden brinner ut så fort som möjligt. Först när all glöd har slocknat får du stänga spjället helt och hållet. Fastighetens ägare ansvarar för att eldstaden sotas.

Hur få bort sot från glas?

1, Blanda en kopp med ättika och en matsked bakpulver. 2, Blöt en tvättsvamp med blandningen och tvätta det sotiga glaset. 3, Torka av glaset med en ren våt trasa.

Hur får man bort sot från Tegel?

Det enda du kan göra är att använda dig av en rotborste. Tvätta med lite såpa och en liten skvätt klorin. Går det inte bort är den alternativa lösningen att måla. Det finns även speciella svampar man kan köpa som är inriktade på just sot.

Hur ser man om spjället är öppet eller stängt?

Lägg in en bild om möjligt. Teoretiskt så ryker det in när spjället är stängt. Finns det inget spjäll på framsidan? eller är det öppen planlösning då du säger sitter spjäll i rummet (bakom)?

Hur gör man när man svärtar en vedspis?

Så svärtar du spisen:

  1. Ta en liten klick svärta på en torr kökssvamp.
  2. Putsa in svärtan överallt där du kommer åt.
  3. Glöm inte hörn och utsmyckningar, använd hörnet på svampen om du tycker det är svårt att komma åt.
  4. Putsa bort eventuellt överflöd med en trasa.
  5. Klar!

Hur fungerar en järnspis?

Ugnens överdel är belagd med en blandning av eldfast lera och sand för att ugnen ska hålla jämn värme. Spisens ugn blir upp till 300 grader varm. Spisen matas med förhållandevis små vedmängder i taget och kan ha en brinntid på uppemot fem timmar.

Är det miljövänligt att elda?

Ved är en förnybar naturprodukt, och vedeldning bidrar inte till växthuseffekten, eftersom växande träd binder lika mycket koldioxid som sedan frigörs när veden eldas. Men i en öppen spis eldar man för kråkorna – den mesta värmen försvinner rakt upp genom skorstenen.

Hur länge ska spjället vara öppet?

Ju mer öppet, desto bättre förbränning, men det brinner ju upp betydligt fortare. Vi brukar ha öppet spjäll tills det tagit sig rejält och när skorstenen börjar bli varm så stänger vi ner till runt 40% kanske. Nog lite olika också beroende på var och hur du får tilluften ifrån.

Hur mycket ska spjället vara öppet?

3. Spjället skall vara helt öppet tills veden är svart och brinner ordentligt.

Share this post