Ny

Vad ar behandling av diabetes typ-2?

Vad är behandling av diabetes typ-2?

Behandling av diabetes typ-2 Eftersom diabetes påverkas av din livsstil är sunda levnadsvanor en nödvändighet. Att motionera och äta sundare mat kan, enskilt, till och med sänka blodsockervärdet. Motion har stor effekt på insulinkänsligheten och ett träningspass på 30-40 min har effekt upp till två dygn efteråt.

Vad är typ 1 diabetes?

Typ 1 diabetes är den näst vanligaste kroniska barnsjukdomen och likaså den näst vanligaste formen av diabetes. Typ 1 diabetes orsakas av att kroppens immunförsvar förstör vissa celler i bukspottkörteln. De celler som förstörs kallas beta-celler och de tillverkar hormonet insulin.

Hur många barn drabbas av typ 1 diabetes?

Majoriteten av alla fall med typ 1 diabetes inträffar under barndomen. Insjuknandet är högst bland barn i åldrarna 10 till 14 år och cirka 60% av de drabbade är pojkar. På senare år har vi lärt oss att man faktiskt kan få typ 1 diabetes när som helst under livet. Det innebär att typ 1 diabetes inte endast är en barnsjukdom.

Varför får man typ 2-diabetes?

Det förekommer att typ 2-diabetes inte alls visar några symtom, då kan det vara mycket svårt att upptäcka sjukdomen. De som får symtom upplever inte sällan att dessa kommer smygande under lång tid. Vanligast är dock att man känner sig trött, hängig, törstig och kissar ofta. Vanliga symtom vid diabetes

Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.

Vad är faste-p-glukos och typ 2-diabetes?

Två faste-p-glukos prov över eller lika med 7 mmol/l tagna två olika dagar ger diagnosen diabetes. Det visar dock inte vilken typ av diabetes det rör sig om. Om man är över 40 år, har viss bukfetma och typ 2-diabetes i släkten är det dock nästan alltid typ 2-diabetes.

Share this post