Rekommendationer

Varfor kan man saga att bomull ar en miljobov?

Varför kan man säga att bomull är en miljöbov?

Vid tillverkning av plastpåsar är råvaran visserligen råolja, som frigör koldioxid, men att odla fram tygkassens bomull är å andra sidan extremt vattenkrävande. För att ta fram ett enda kilo bomull i ett land med torrt klimat, som Indien, behövs 22 000 kilo vatten. Därutöver används också bekämpningsmedel och gödsel.

Hur mycket släpper klädindustrin ut?

Klädindustrin släpper också ut en halv miljon ton mikrofiber i världshaven varje år, det är lika med tre miljoner tunnor olja. I Sverige ökade konsumtionen av textil i början av 2000-talet från 10,7 kilo till cirka 14 kilo textil per person och år.

Vad är dåligt med bomull?

Bomull är också det enda material i världen som faktiskt blir starkare av att bli blöt. En negativ egenskap hos bomullen är att den skrynklar lätt om man inte använder en stor mängd kemikalier och, som sagt, har lätt för att krympa.

Hur ser framtiden ut för bomull?

Idag används textilfibrer och framförallt bomull i enorma mängder över hela världen. Och i takt med att befolkningen ökar, så ökar även efterfrågan och behovet av ännu mer textilfibrer. Så om behovet och efterfrågan ökar i samma takt som den hittills gjort kommer vi år 2030 sakna ungefär 20 miljoner ton textilfibrer.

Hur mycket växthusgaser släpper klädindustrin ut?

Idag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp av växthusgaser på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter, varje år. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil.

Varför tillverkas kläder i låglöneländer?

Från tyg till plagg De flesta klädföretag äger inte fabrikerna där kläderna tillverkas utan anlitar leverantörer och underleverantörer i främst låglöneländer. Textilindustrin i dessa länder brottas med dåliga arbetsförhållanden och låga löner för arbetare som syr upp våra kläder.

Hur påverkar bomull arbetarna?

Av H&M:s alla kläder tillverkade i Indien kan upp emot hälften göras av en bomull som förgiftar naturen, torkar ut floderna och gör barn till slavar. I Indien, där kedjan köper en stor del av sin bomull, finns endast ett fåtal ekologiska bomullsfält.

Share this post