Trendig

Maste man ha hjalm nar man aker elscooter?

Måste man ha hjälm när man åker elscooter?

Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta). Kör du i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer. Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm, men vi rekommenderar att alla som cyklar ska använda ett huvudskydd.

Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln. Barn under 15 år måste bära hjälm. Fordonet ska vara utrustat med broms och ringklocka. Vid mörkerkörning ska fordonet ha reflexer och belysning fram och bak.

Var ska elsparkcyklar framföras?

Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta).

Får man köra elsparkcykel på gångbana?

En eldriven sparkcykel, sk el-scooter, räknas som cykel och ska därmed vara på cykelbana. Framförs el-scootern maximalt i gångfart får den köras på gångbana/trottoar om cykelbana saknas.

Var får man åka med elsparkcykel?

Var får man köra? Förutsatt att elsparkcykeln klassas som en cykel får det framföras på cykelbana och på väg om cykelbana saknas. När du kör på vägen ska vägrenen användas. Om du är över 15 år får du välja att cykla på körbanan även om det finns cykelbana om hastighetsbegränsningen på vägen är max 50 km/tim.

Vilka Elsparkcyklar är lagliga?

Så vilka regler gäller för elscooters? En elscooter, eller elsparkcykel, kategoriseras hos Transportstyrelsen inom kategorin ”elcykel utan pedaler”. En laglig elscooter 2021 har en motor på max 250 Watt och en maxhastighet på 20 kilometer i timmen.

Får man köra Elscooter full?

Vid körning i mörker ska den ha reflexer och lyse. Är den som kör under 15 år ska hjälm användas. Det är inte ok att köra elscooter berusad eller påverkad av droger. Eftersom den räknas som en cykel är det inte tillåtet att köra på motorväg eller motortrafikled.

Share this post